Expoziție de fotografie la Caransebeș

În Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a avut loc luni, 10 martie, vernisarea expoziției de fotografie intitulată „Biserici românești din Banatul Sârbesc”. Evenimentul a fost organizat de către Sectorul Cultural al Episcopiei Caransebeșului în parteneriat cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina.

La această expoziție au fost vernisate fotografii-document și fotografii artistice cu cele 40 de lăcașuri de cult ortodoxe românești din Banatul Sârbesc, realizate de Marius Roșu, consilier juridic la Guvernul Voivodinei și un pasionat al fotografiei. Manifestarea s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la eveniment participând și elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum și numeroși vizitatori. Părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a precizat motivațiile pentru care Eparhia Caransebeșului a organizat, împreună cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, expoziția de fotografie: „Această expoziție vizează în principal tradiția bisericească, administrativă și canonică de la Caransebeș. De la reactivarea ei în anul 1865 și până la desființare, în anul 1949, Episcopia Caransebeșului a condus și destinele spirituale ale românilor din teritoriul pe care astăzi îl cunoaștem cu numele de Banatul Sârbesc. Din anul 1997 și până în anul 2000, când s-a întemeiat o episcopie pentru românii din actuala Serbie, acest teritoriu a fost iarăși administrat de centrul nostru eparhial. De aceea majoritatea bisericilor ce se regăsesc în fotografiile din expoziție au fost ridicate cu contribuția majoră și sub oblăduirea ierarhilor caransebeșeni”.

Totodată, Costa Roșu, director onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina și unul dintre inițiatorii evenimentului, a precizat:

„Mi-a făcut o deosebită plăcere că am reușit să vernisăm expoziția de fotografie a bisericilor din Banatul Sârbesc și la Centrul eparhial din Caransebeș, mai ales că ne leagă de acesta, de multă vreme, o prodigioasă colaborare”. Expoziția de fotografie inițiată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina este una itinerantă, fiind vernisată în mai multe orașe din țară, precum Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Reșița, dar și în mai multe locații din Banatul Sârbesc. Pe viitor se dorește ca aceasta să fie prezentată și comunității istro-românilor din Croația. În Voivodina locuiesc 25.410 de români, stabiliți în 42 de localități conform recensământului din 2011. Odată cu garantarea autonomiei în Voivodina, limba română a primit statut oficial împreună cu grafia latină.

Comentarii Facebook


Știri recente