Expoziție de fotografie la Caransebeș

Luni, 10 martie 2014, Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit expoziția de fotografie intitulată „Biserici românești din Banatul sârbesc”, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea. Evenimentul a fost organizat de către Sectorul Cultural al Episcopiei Caransebeșului în parteneriat cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina. Manifestarea s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, luând parte de asemenea și elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum și numeroși vizitatori. La această expoziție au fost vernisate fotografii document și fotografii artistice de la bisericile românești din Banatul Sârbesc.

Părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a precizat motivațiile pentru care Eparhia Caransebeșului a organizat, împreună cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, expoziția de fotografie: „Această expoziție vizează în principal tradiția bisericească, administrativă și canonică de la Caransebeș. De la reactivarea ei în anul 1865 și până la desființare, în anul 1949, Episcopia Caransebeșului a condus și destinele spirituale ale românilor din teritoriul pe care astăzi îl cunoaștem cu numele de Banatul sârbesc. Din anul 1997 și până în anul 2000, când s-a întemeiat o episcopie pentru românii din actuala Serbie, acest teritoriu a fost iarăși administrat de Centrul nostru eparhial. De aceea majoritatea bisericilor ce se regăsesc în fotografiile din expoziție au fost ridicate cu contribuția majoră și sub oblăduirea ierarhilor caransebeșeni”.

„Mi-a făcut o deosebită plăcere că am reușit să vernisăm expoziția de fotografie a bisericilor din Banatul sărbesc și la Centrul Eparhial din Caransebeș, mai ales că ne leagă de acesta, de multă vreme, o prodigioasă colaborare”, a arătat Costa Roșu, director onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina.

Astfel de expoziții au mai avut loc și în alte orașe din țara noastră, precum Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Reșița, dar și în mai multe locații din Banatul sârbesc. Pe viitor se dorește ca această expoziție să poată fi vernisată și de către comunitatea istro-românilor din Croația. În Voivodina locuiesc 25.410 de români, stabiliți în 42 de localități conform recensământului din 2011. Odată cu garantarea autonomiei în Voivodina, limba română a primit statut oficial împreună cu grafia latină.

Comentarii Facebook


Știri recente