Expoziție de carte veche la Alba Iulia dedicată Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a organizat în data de 4 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, o expoziție de carte românească veche, intitulată „Domnitorul Constantin Brâncoveanu – Ctitor al cărții religioase”, după cum ne-a precizat Pr. Florin Croitoru.

Manifestarea a avut loc în cadrul Anului comemorativ închinat Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română și se încadrează într-o serie de evenimente dedicate marelui voievod martir, pe care Eparhia Alba Iuliei le organizează în acest an. Expoziția reunește manuscrise brâncovenești și carte bisericească de epocă, frumos ornamentată și foarte bine păstrată.

Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Acest eveniment este binevenit acum, în anul 2014, dedicat martirilor brâncoveni, și datorită faptului că acest voievod valah a avut o legătură strânsă cu Cetatea Alba Iuliei. El este considerat un ocrotitor generos al Bisericii Transilvaniei, care își avea sediul aici, spijinind, pe de o parte, credința ortodoxă a românilor transilvăneni, iar, pe de altă parte, sprijinind cultura românească.”

Muzeul de Artă Sacră al Arhiepiscopiei a primit azi prin acest eveniment un aer menit să ne transpună în vremea Domnitorului Constantin Brâncoveanu, a cărui îndelugată domnie a reprezentat o epocă strălucită în istoria poporului român. De fapt, expoziția a fost gândită în detaliu ca un pelerinaj întru memoria marelui domnitor și este un omagiu adus personalității lui Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc în 2014 – trei sute de ani.

Cărțile expuse, de o mare diversitate și frumusețe, sunt fiecare în parte monumente rare, de o frumusețe și importanță ieșită din comun, ce păstrează amprenta acelor vremuri. Pe lângă evenimentul cultural de azi și experiența estetică și sufletească a participanților la vernisaj, produsă de expoziția în sine, ea a actualizat umbra de aur a lui Constantin Brâncoveanu, pe care o putem citi în cheie spirituală din aceste cărți. Deși au trecut 300 de ani de la plecarea lui martirică din această lume, iată că moștenirea culturală și spirituală lăsată de sfântul domnitor este în continuare impresionantă și bine păstrată, fiind, peste timp, expresia unui efort major de renaștere spirituală.

Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Alegerea acestui an comemorativ a avut în vedere cinstirea după cuviință, a Sfinților Martiri Brâncoveni. Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac cu demnitate, responsabilitate și smerenie, ca un adevărat domn creștin al Țării Românești. Însușirile intelectuale și morale ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, educația, cultura, inteligența și formația politică, poziția asumată de apărător al intereselor religioase ale românilor din Transilvania pentru păstrarea credinței ortodoxe în vremuri tulburi, ctitoriile bisericești, mănăstirești, de artă și cultură veche românească într-un stil novator, care îi poartă numele, alcătuiesc portretul luminos al unui creștin adevărat, bărbat vrednic, plin de duh apostolesc, iubitor de țară și râvnitor pentru fapta bună.

Comentarii Facebook


Știri recente