Expoziție de carte veche. Arhiepiscopul Alba Iuliei a fost prezent la evenimentul organizat la Muzeul Național al Unirii

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent marți, 12 septembrie 2017, la expoziția de carte veche intitulată Tipăritu-s-au în Ardeal, în cetatea Belgradului. 450 de ani de la tipărirea primei cărți la Alba Iulia. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național al Unirii.

În cadrul acestuia, au fost prezentate exemplare de carte veche apărute începând cu secolul al XVI-lea în diverse tipografii care au funcționat în vechea capitală a Transilvaniei, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Cu prilejul vernisării, Arhiepiscopul Alba Iuliei a rostit un cuvânt despre importanța cărții vechi în conștiința identitară, spirituală și națională a poporului român.

Ierarhul a subliniat rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă în tipărirea primelor cărți în limba română. În acest fel, românii au avut acces la cuvântul lui Dumnezeu și au putut asculta slujba cultului divin în limba națională.

Prin slujitorii săi consacrați, Biserica a stat la temelia unei culturi românești autentice și sănătoase, oferind mereu lumină, bucurie și nădejde bunilor noștri înaintași, fiind mama spirituală a neamului nostru, după cum afirma poetul național Mihai Eminescu, a precizat IPS Irineu.

Volumele expuse sunt lucrări teologice, filosofice sau manuale școlare, dintre care se remarcă exemplare unicat, dar și cărți cu semnături ale unor personalități, precum:  Sfântul Simion Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei, Principele Gabriel Bethlen sau Gheorghe Rákóczi I.

Comentarii Facebook


Știri recente