Expoziție de arte vizuale în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni

La Galeriile de artă „Cupola” din centrul municipiului Iași poate fi vizitată în perioada 10-20 august 2014 expoziția de arte vizuale „Cult și Cultură”, informează Ziarul Lumina. Expoziția adună creații (pictură, grafică, sculptură, ceramică) ale unor artiști din Iași, dar și din țară și din Republica Moldova și este dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni.

Parohia „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Fundația „Iași – Capitală Culturală Europeană”, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Centrul de Studii Europene și Asociația „Sfântul Nicolae cel Milostiv” organizează până pe 20 august expoziția de arte vizuale „Cult și Cultură”. Aceasta poate fi vizitată între ora 10:00 și ora 17:00, având loc în contextul Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Vernisajul expoziției a avut loc miercuri, 13 august 2014, și a fost moderat de pictorul Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Iași, care a apreciat atât inițiativa expozițională dedicată Anului Sfinților Martiri Brâncoveni, cât și calitatea artistică a operelor expuse. Artistul plastic Mariea Boz, vicepreședintele Asociației „Sfântul Nicolae cel Milostiv”, a menționat că expoziția „Cult și Cultură” face parte dintr-o suită de evenimente derulate pe parcursul anului în așezământul brâncovenesc al Parohiei „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași. În continuare, Sorin Nicoleanu, reprezentantul Fundației „Iași – Capitală Culturală Europeană”, a vorbit celor prezenți despre importanța unor asemenea evenimente pentru municipiul Iași.

Românii se pot regăsi în ființa Sfinților Martiri Brâncoveni

Părintele Neculai Dorneanu, parohul Parohiei „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași, a subliniat faptul că tema expoziției se constituie ca o recunoaștere a grandioasei personalități a domnitorului Constantin Brâncoveanu, sfânt român, care, în aceeași măsură, este un exemplu de om de cultură și un exemplu de credință până la jertfelnicie. „Sfântul Constantin Brâncoveanu a promovat arta și cultura, înființând biblioteci, fiind ctitor de școli și de biserici, promotor de școală artistică prin stilul brâncovenesc în arhitectură. A știut să facă din credința creștină ortodoxă un mod de viață, pe care l-a confirmat în mod sublim prin jertfa sa și a fiilor lui la Constantinopol, unde, împreună cu sfetnicul Ianache Văcărescu, au refuzat să se lepede de credința creștină ortodoxă în schimbul vieții. Astfel, Sfântul Voievod Martir, creștin și om de cultură, poate fi pentru orice român contemporan un model de mărturisire a credinței creștine ortodoxe într-o lume în care secularismul, lipsa de jertfelnicie și chiar necredința sunt promovate. Românii se pot regăsi în ființa lor profundă în și prin Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu care, mai mult decât atât, le este rugător înaintea Sfintei Treimi. Gestul artistic a celor peste 40 de artiști plastici care au știut, prin operele lor, să valorizeze cultura și sfințenia poate fi asemănat cu aprinderea unei candele pentru cinstirea spiritualității românești”, a spus pr. Neculai Dorneanu.

„Ținuta artistică confirmă valoarea artiștilor”

Prof. univ. dr. Constantin Tofan de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași a încununat șirul vorbitorilor, subliniind faptul că expoziția „Cult și Cultură” se remarcă atât prin valoarea operelor expuse, cât și prin tema în sine, fiind cunoscut faptul că Sfântul Constantin a reușit să îmbine magistral credința creștină ortodoxă cu arta și cultura, dobândind o înaltă misiune pentru creștinism și una pentru cultură. „Ținuta artistică a operelor de pe simeze confirmă încă o dată valoarea artiștilor ieșeni și a invitaților lor din țară și din Republica Moldova. Se poate remarca o unitate plastică care sporește valoarea demersului artistic, datorată tematicii expoziției, și chiar dacă abundă diversitatea tehnicilor artistice, unitatea este susținută exemplar printr-o panotare ingenioasă în care juxtapunerea vecinătăților creează expresivități plastice subtile”, a remarcat prof. univ. dr. Constantin Tofan. În încheiere, ostenitoarea principală a evenimentului, prof. drd. Mariea Boz, a dezvăluit celor prezenți motivele care au îndemnat-o să inițieze această expoziție, și anume cinstirea Sfinților Martiri Brâncoveni și dorința de a implica artiștii într-un larg proiect cultural „Arta în comunitate”. „Demersul cultural desfășurat de parohia Sfinților Martiri Brâncoveni din Iași este divers, având deja o tradiție, mai ales prin atelierele de mozaic”, a subliniat prof. Mariea Boz.

Comentarii Facebook


Știri recente