Expoziție de artă bizantină la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

A 10-a ediție a Zilelor Artei Bizantine a avut loc la Cluj-Napoca între 10-11 martie 2014. Evenimentul a debutat în seara zilei de 10 martie cu vernisajul unei expoziții a Grupului „Sfântul Ioan Damaschin”, pe tema „Concepte în arta bizantină”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, informează „Ziarul Lumina”.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, le-a adresat participanților un cuvânt despre importanța artei bizantine în spațiul sacru. „Pentru omul religios, lipsa de omogenitate spațială se reflectă în experiența unei opoziții între spațiul sacru, singurul care este real, care există cu adevărat, și restul spațiului, adică, întinderea amorfă care ne înconjoară. Noi ne rugăm lui Dumnezeu ca acest spațiu amorf să nu ne copleșească, ci spațiul sacru să-și reverse influența lui asupra vieții noastre”, a spus IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În cadrul manifestării, teologul Radu Preda a susținut o prelegere despre arta bizantină, făcând referire în special la modul în care contemporaneitatea percepe această artă liturgică. Spre final, cei prezenți au asistat la un concert de muzică bizantină susținut de grupurile „Sfântul Ioan Damaschin” și „Deisis”.

În cea de a doua zi a manifestării, publicul a asistat la o dezbatere pe tema „Cât de bizantini mai suntem?”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu participarea teologului Radu Preda, a sociologului Pop Simion, a artistului Sorin Albu și a arhitectului Călin Chifăr.

Comentarii Facebook


Știri recente