Expoziție cu fotografii ale bisericilor de lemn din Gorj la Padova

Cu binecuvântarea IPS dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, joi, 15 ianuarie, ora 18.30, la Centrul Cultural „Via Alsazia” din Padova (Italia) a avut loc vernisajul expoziției de fotografie cu tema: „Bisericile de lemn din județul Gorj – tezaur de arhitectură și iconografie românească.”

Manifestarea a fost organizată de Mitropolia Olteniei prin intermediul Fundației „Cuvântul care zidește”, în colaborare cu Asociația socio – culturală română „Columna” din Padova. În realizarea acestei expoziții organizatorii s-au bucurat de sprijinul partenerilor din Italia: Primăria din Padova, Liga românilor din Italia, Consiliul comunal al cartierului 3 și Parohia ortodoxă română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, precum și a partenerilor din țară: Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Gorj și SC Multiconstruct din Craiova.

Vernisajul expoziției a fost deschis prin prezentarea mesajului IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa. Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că „expoziția are menirea să transforme un eveniment cultural într-un ambient profund spiritual care să ne adune laolaltă, români de acasă cu frații noștri de peste hotare și confrații noștri italieni, atât de apropiați nouă prin origine, limbă și cultură”. De asemenea, IPS Irineu a evidențiat faptul că „bisericile de lemn din județul Gorj au darul de a prezenta ceea ce este valoros, profund și frumos în civilizația satului românesc. Ele pun în evidență o lume a frumosului în care țăranul român descoperă bogățiile sale spirituale.”

După cum ne-a transmis de la Padova părintele Ion Resceanu, directorul Fundației „Cuvântul care zidește”, expoziția s-a bucurat de un real interes în rândul reprezentanților comunității române din Padova și va rămâne deschisă publicului vizitator până pe 20 ianuarie.

Amintim că expoziția face parte din proiectul intitulat „Bisericile de lemn din județul Gorj – tezaur de arhitectură și iconografie românească”, implementat de Mitropolia Olteniei prin Fundația „Cuvântul care zidește” și are ca scop prezentarea valorilor patrimoniale reprezentate de bisericile de lemn din județul Gorj, adevărate repere de credință creștin ortodoxă, de arhitectură și istorie românească. Ea a fost realizată de o echipă formată din Emil Bănuți, artist fotograf, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și părintele Silviu Ciocșan, inspector eparhial, specialist în monumente istorice în cadrul Mitropoliei Olteniei.

Biroul de Presă al Mitropoliei Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente