Expoziția Patriarhul Justinian Marina – Slujitor al Bisericii și al neamului vernisată la Tulcea

Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea a găzduit marți expoziția intitulată Patriarhul Justinian Marina – Slujitor al Bisericii și al neamului. Activitatea încheie seria manifestărilor culturale, din Episcopia Tulcii, dedicate marii personalități a celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Expoziția a fost realizată de Episcopia Tulcii, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco – Muzeale ,,Gavrilă Simion” din municipiu. Prin această nouă colaborare s-a dorit reliefarea multiplelor aspecte ale arhipăstoririi Patriarhului Justinian Marina în timpul regimului comunist, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

La eveniment au participat: P.S. Visarion, Sorin Cristian Ailincăi, manager al I.C.E.M., Cristian Micu, director al Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea, reprezentanți ai autorităților locale, preoți și oameni atașați culturii tulcene.

În cuvântul său, Episcopul Tulcii a creionat personalitatea Patriarhului Justinian și grija sa față de Biserica Ortodoxă, în ceea ce a însemnat ea, cler, credincioși, locașuri de cult, monahism, viață culturală și liturgică în vremea regimului comunist.

La rândul lor, ceilalți participanți au rostit alocuțiuni cu referire la importanța momentului pentru viața Bisericii Ortodoxe Române și la valoarea documentară a expoziției.

Expoziţia prezintă, încercând să reconstituie, prin intermediul obiectelor expuse şi provenite din colecția Centrului Eparhial Tulcea și din alte colecții parohiale și particulare, personalitatea plurivalentă a patriarhului providențial, Justinian Marina.

La montarea secvențelor expoziționale au fost utilizate atât obiecte de cult: icoane, cruci (cu postament sau de binecuvântare, cruci pectorale patriarhale), cât și engolpioane, potire, lingurițe, medalii aniversare sau comemorative de la diferite evenimente din viața Bisericii Ortodoxe Române în timpul patriarhului Justinian, unele dintre ele cu dedicație, cât și o bogată și variată tipăritură de carte.

Între cărțile expuse s-au numărat atât cele personale, tipăriturile apărute cu binecuvântarea sa (cărți de cult, albume,) unele dintre ele inedite, cu semnătura olografă a patriarhului Justinian, dar și volume apărute mai recent cu referire la viața și activitatea sa.

Un loc important în amenajarea expoziției l-au avut fotografiile de arhivă ce surprind diferitele ipostaze ale patriarhului Justinian începând cu anul 1933, când încă era preot de mir și culminând cu ultimii ani ai vieții.

Expoziția va fi deschisă vizitatorilor în perioada noiembrie 2017 – mai 2018.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente