Expoziţia Judeţeană de Icoane “Pârvu Mutu Zugravu” – ediţia a VI-a

Astăzi, 3 decembrie 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a fost organizată Expoziţia Judeţeană de Icoane “Pârvu Mutu Zugravu” – ediţia a VI-a. Gazda evenimentului a fost Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” din Pitești.

Manifestarea religioasă îl omagiază pe iconograful muscelean Pârvu Mutu, adevărat creator de școală în epoca luiȘerban CantacuzinoșiConstantin Brâncoveanu. Pârvu Mutu s-a impus prin desenul remarcabil, coloritul variat și realismul compoziției. Acest din urmă aspect este reliefat mai cu seamă în tablourile votive, dintre care se remarcă cel din pronaosul bisericii „Trei Ierarhi” din Filipeștii de Pădure, unde înfățișează nu mai puțin de 55 de membri ai familiei Cantacuzino. În biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bordești s-a găsit autoportretul său (extras în anii ’60 și păstrat, împreună cu tabloul votiv, laMuzeul de Artă al României. Cunoscut mai ales datorită portretelor votive, Pârvu Mutu Zugravu a pictat numeroase biserici din timpul său, dintre care amintim pe cele din Filipeştii de Pădure, Bordeşti, Măgureni, Lespezi, Robaia, Sinaia şi Râmnicu Sărat. Devenit monah în ultimii ani ai vieții sale, sub numele de Pafnutie, este înhumat la mănăstirea Robaia din judeţul Argeș.

Expoziția de astăzi este şi un bun prilej pentru iconarii argeşeni de a se pregăti pentru Expoziţia-concurs naţională de icoane “Rugămu-ne Ţie!”, care are loc în Piteşti în vinerea Floriilor din fiecare an.

După cum aflăm de la Șerban Niță, Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a adresat un cuvânt iconarilor prezenți la expoziție:

Spor binecuvântat urmașilor lui Pârvu Mutu Zugravu

“Cel care Mă vede pe Mine, vede pe Cel care M-a trimis pe Mine”

(Ioan 12, 45)

Frumosul este unul din atributele lui Dumnezeu. Ca şi Adevărul, el rămâne un orizont nelimitat către care se înalţă mintea şi inima oricărui om. Biserica, locaşul lui Dumnezeu, are o frumuseţe aparte, liturgică, iar pictura ei o exprimă cel mai bine. Frescele lui Pârvu Mutu Zugravu unesc cerul cu pământul, iar cei care merg şi se închină în aceste biserici, vor descoperi comori nepreţuite pentru suflet.

Ne bucurăm că Argeşul şi Muscelul cinstesc şi aduc în atenţia creştinilor iubitori de Dumnezeu şi Biserica Sa, pe cei care, de-a lungul timpului, au înnobilat sfintele locaşuri cu fresce, având o recunoaştere naţională şi internaţională.

Expoziţia Judeţeană de Icoane Pârvu Mutu Zugravu, are loc după prăznuirea celor două momente importante din Istoria Neamului Românesc: 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, şi 1 decembrie – Ziua Naţională a României şi a românilor de pretutindeni.

Binecuvântăm cu părintească dragoste pe iconarii care au trudit şi ne aduc în faţa ochilor rodul rugăciunii: Icoana – prin care suntem conduşi la contemplarea a ceea ce este divin şi spiritual.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să vegheze asupra noastră, iar Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos să fie prilej de bucurie şi mântuire!

† CALINIC,

Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…