Expoziția itinerantă de icoane pe lemn „Prietenii Ateneului Sfântului Pantelimon”

Departamentul pentru copii și tineret al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București a pregătito expoziție itinerantă de icoane pe lemn intitulatăPrietenii Ateneului Sfântului Pantelimon, după cum ne-a precizat Pr. Bogdan-Aurel Teleanu.

Această expoziție va fi prezentată în premieră deDepartamentul pentru copii și tineretAteneul Sfântului Pantelimoncu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași,cel de-al doilea hram al bisericiiSfântul Pantelimon-Foișorul de Focdin București.

Icoanele au fost așezate chiar lângă racla acestei biserici care adăpostește veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva,împodobind în modproniator cadrulde sub amvon.

Organizarea acestei expozițiieste cu atâtmai nimerită cu cât este foarte posibil ca ideea alegerii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași ca cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc să fi aparținut inițiatoruluiDepartamentului pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon, părintele Petru Gh. Savin care în perioada 1906-1914 a urmat cursurile SeminaruluiVeniamindin Iași.

După sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, expoziția vafi găzduită de Școala Gimnazială Maica Domnului din București,situată în parohia bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc,pentru a pune în valoare parteneriatulintitulatBiserica, prietena școlii mele, încheiat între această școală și bisericaSfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București.

Icoanele au fost pictate de către membrii Departamentului pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon în cadrul celor șase ateliere de pictură susținut de doamna profesor Nicoleta Șerban, organizate sub forma de șezători la care iconarii au putut asculta poveștile culese de prin satele românești de părintele Petru Gh. Savin, reunite în volumul Mândrul florilor. În felul acestaDepartamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimondorește să pună în valoare nu doar tezaurul de spiritualitate aleBisericii Ortodoxe Române, ciși tradițiilefolclorice românești, părintele Petru Gh.Savin numărându-se printre primii săi culegători.

Comentarii Facebook


Știri recente