Expoziţia de icoane Anastasis a fost vernisată la Mogoşoaia în prezenţa PS Varlaam Ploieşteanul

Expoziţia de icoane Anastasis a fost vernisată sâmbătă, 6 aprilie, la Centrul cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Ierarhul le-a vorbit celor prezenţi la eveniment despre materialele utilizate în realizarea icoanelor şi semnificaţia acestora, explicând în mod deosebit de ce s-a folosit şi aurul.

Potrivit Preasfinţiei Sale, „folosirea aurului în icoană nu trebuie relaţionată numai cu o bună stare materială”, întrucât au fost identificate icoane vechi de trei sute sau chiar cinci sute de ani în sate foarte săraci în care, spre exemplu, „oamenii căsătoriţi nu au avut niciodată inele de aur”.

Acest lucru denotă „jertfa şi în cinstirea lor arătată lui Dumnezeu: au jertfit ceea ce au considerat ei a fi mai preţios”.

„Aurul, pe de o parte, arată lumina netrecătoare a Preasfintei Treimi din Împărăţia lui Dumnezeu cea veşnică. Pe de altă parte, arată şi generozitatea celui care le pictează, le sponsorizează. Este o dublă perspectivă asupra acestui metal”, a declarat pentru Trinitas TV Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul.

Icoanele au fost realizate de pictori şi iconari din ţara noastră şi de la unele mănăstiri din Muntele Athos.

Expoziţia poate fi vizitată la Palatul Mogoşoaia până în data de 5 mai.

Vernisajul a fost precedat de o conferinţă susţinută de Pr. Conf. Gheorghe Holbea, Profesorul Ştefan Ionescu Berechet şi de Psaltul Ion Minoiu.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente