Expoziția „Culorile Ortodoxiei. Polonia”

Asociația credincioșilor din Biserica Ortodoxă a Poloniei „OrthNet”, împreună cu Grupul Filos au organizat, la Palatul Patriarhiei, expoziția de fotografie „Culorile Ortodoxiei. Polonia”. Vernisajul a avut loc ieri, 16 septembrie 2013, în Sala Europa Christiana a Palatului, potrivit TRINITAS TV.

Reprezentantul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost directorul Centrului de Presă Basilica, Pr. Cons. Nicolae Dascălu.

„Este un eveniment deosebit deoarece îmbină tradiția cu modernitatea. Dintr-o dată aici avem unitatea de credință ortodoxă, fapt care ne duce foarte pe firul istoriei foarte departe în timp pentru că există o întreagă istorie a relațiilor bisericești dintre Biserica Ortodoxă Română și Ortodoxia din Polonia. Totodată, modul în care este prezentată această expoziție, adică cu postere realizate după fotografii de foarte bună calitate, multe dintre acestea de valoare artistică. Totodată, avem și o reprezentare muzicală a ortodoxiei poloneze pentru că am ascultat un grup coral care a interpretat cântări bisericești, cântări tradiționale și de asemenea, cântări patriotice din Polonia. Este pentru noi o experiență a modului în care este trăită ortodoxia de o comunitate, am putea spune, mică raportată la România ca dimensiuni pentru că în Polonia sunt un număr de 500.000 de credincioși ortodocși, dar o Biserică foarte bine organizată și în același timp o Biserică ce-și trăiește cu demnitate, cu o bucurie deosebită relația sa cu Dumnezeu și relația cu celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale din Europa și din întreaga lume”, a precizat Pr. Cons. Nicolae Dascălu, Directorul Centrului de Presă „Basilica”.

Proiectul OrthPhoto, înființat în 2004 este cea mai mare bază de date online de fotografie ortodoxă și cuprinde fotografii din peste 70 de țări din întreaga lume. Vernisajul a fost urmat de un concert de muzică tradițională religioasă din Polonia și de prezentarea unor filme documentare cu scopul cunoașterii vieții de zi cu zi a credincioșilor ortodocși din Polonia.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente