Exponatul lunii la Muzeul Mitropoliei Clujului: O icoană a Botezului Domnului cu influențe de artă populară

O icoană a Botezului Domnului a fost desemnată exponatul lunii ianuarie 2021 la Muzeul Mitropoliei Clujului. Lucrarea anonimă, cu influențe din arta populară, datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și provine de la Rugășești, județul Cluj.

Influența artei populare transpare din două elemente. În primul rând, Mântuitorul nu este supradimensionat în comparație cu celelalte două personaje (Înaintemergătorul și îngerul), ca în icoanele „academice”. În al doilea rând, îngerul ține în mâini un veșmânt care seamănă cu o haină populară.

„Iisus este complet înconjurat de apele Iordanului, prefigurare a mormântului din Grădina Ghetsimani și a morții, ca etapă ce precede Învierea”, au explicat reprezentanții muzeului pentru Radio Renașterea.

Foto credit: Muzeul Mitropoliei Clujului

Muzeul Mitropoliei Clujului, unicul muzeu de artă religioasă din această parte a Transilvaniei, a demarat anul trecut proiectul „Exponatul lunii”, prin care aduce lunar în atenția publicului icoane, vase liturgice, cărți de patrimoniu, documente sau alte obiecte aflate în colecție.

Foto credit: Muzeul Mitropoliei Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente