Examenul maturității duhovnicești

În Biserica Ortodoxă, pentru a deveni duhovnic, preotul trebuie să treacă un examen în cadrul căruia i se verifică aptitudinile pastorale, dar și maturitatea duhovnicească.

Șaptesprezece preoți din Arhiepiscopia Bucureştilor au susținut miercurea aceasta examenul de duhovnicie, în fața unei comisii reunite la Centrul eparhial din Capitală.

Din comisia prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au mai făcut parte și profesori de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, precum și Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, informează TRINITAS TV.

„În ultima perioadă au fost hirotoniţi mai mulţi tineri care au fost numiţi la parohii din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor. O parte dintre ei au fost numiţi la parohii din mediul rural, o parte în posturile de preot de caritate. Având în vedere că suntem în perioada Crăciunului, iar cei mai mulţi dintre credincioşi doresc să vină la preot ca să se spovedească, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat înalta binecuvântare ca astăzi să se organizeze examenul de duhovnicie”, a precizat Arhim. Cons. Veniamin Goreanu de la Sectorul Administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Candidaţii se dovedesc a fi pregătiţi la acest examen din ce în ce mai bine pe parcursul anilor şi parcurgând cât mai multe lucrări duhovniceşti în legătură cu Spovedania, aşa cum şi prevede programa. Pentru lucrul acesta încearcă să aprofundeze şi să trăiască în chip conştient ce misiune înaltă, distinsă, deosebită au pentru curăţirea sufletului prin Taina Sfintei Mărturisiri ca să se apropie fiecare credincios cât mai curat de Sfânta Euharistie”, a subliniat Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Ispas de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Examenul de duhovnicie are loc de mai multe ori pe an și este susținut de tinerii preoţi care au fost hirotoniţi de curând şi care au efectuat practică liturgică.

Comentarii Facebook


Știri recente