Examenul de autorizare a stagiarilor s-a încheiat

58 de candidați au fost admiși pentru susținerea probei teoretice a examenului de autorizare a stagiarilor, desfășurată în zilele de 7 și 8 aprilie la Centrul cultural-social „Iustin Patriarhul”, de către Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române, informează Ziarul Lumina.

Proba teoretică a examenului de autorizare a stagiarilor a constat într-un interviu cu comisia de examinare, formată din pr. prof. univ. dr. Nicolae D. Necula, pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, pictor/restaurator Grigore Popescu-Muscel și pictor Vasile Buzuloi, pe teme de teologie liturgică, dogmatică, tehnici și compoziție. „În zilele de 4 și 5 aprilie, comisia de examinare s-a deplasat la fiecare dintre cele 5 șantiere pentru evaluarea lucrărilor executate de cei 66 de candidați. În urma vizionării acestora, 58 de candidați s-au calificat la proba teoretică, urmând ca cei 8 candidați care nu au obținut minimum nota 6 să mai efectueze o perioadă suplimentară de practică de 6 luni, la un alt diriginte de șantier, după care vor putea reveni cu solicitarea de înscriere la un nou examen. Candidații admiși la proba teoretică au fost repartizați în două zile, și anume: în prima zi au susținut proba teoretică candidații din provincie, iar în a doua zi cei din București și din împrejurimi. După evaluarea cunoștințelor de specialitate, comisia va face media probelor susținute, iar lista va fi înaintată spre aprobare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, președintele Comisiei de pictură bisericească”, a precizat Diana Iuliana Barbu, secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române.

Promovarea examenului de autorizare a stagiarilor le permite acestora dreptul de a executa lucrări de pictură pe șantierele deschise de Patriarhia Română. „Tinerii au fost bine pregătiți și este îmbucurător faptul că din an în an calificăm noi serii de pictori competenți pentru șantierele de pictură și restaurare din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române. Au participat absolvenți de universități, de facultăți, puțini erau din cei care au absolvit numai liceul, și am apreciat talentul și proba practică, iar apoi cunoștințele, care sunt și ele necesare. Nu am avut candidați care să fie complet străini de proba practică de perete și de teoria picturii bisericești, cum erau altădată, încât plecăm de la acest examen cu mari speranțe în viitorul picturii Bisericii Ortodoxe Române”, a precizat pr. prof. univ. dr. Nicolae N. Necula.

Rezultatele examenului de autorizare a stagiarilor vor fi publicate pe site-ul Patriarhiei Române sau se pot afla de la Cancelaria Comisiei de pictură bisericească (bdul Regina Maria nr. 1, bl. P5B, et. 3, ap. 8-9, sector 4, București, tel/fax: 021/ 406.71.85, e-mail[email protected]).

Comentarii Facebook


Știri recente