Examene de autorizare a pictorilor bisericești

Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române organizează în perioada 31 martie – 8 aprilie 2014 o nouă sesiune de examene de autorizare a stagiarilor care și-au finalizat perioada de practică pe șantierele aprobate de Patriarhia Română, informează „Ziarul Lumina”. La sesiunea din acest an s-au înscris 66 de candidați.

Prima probă a examenului de autorizare a stagiarilor este cea practică și se va desfășura timp de 5 zile, începând de luni, 31 martie. „Candidații vor avea de executat în tehnica frescă o lucrare cu o tematică repartizată de comisia de examinare. Dacă vor fi admiși la proba practică, vor participa la proba teoretică. Aceasta va consta într-un interviu cu comisia de examinare pe teme de teologie dogmatică, liturgică, probleme artistice și de tehnici. Dosarul personal, proba practică și proba teoretică vor fi notate cu puncte de la 1 la 10, în funcție de care candidații care au luat peste nota 6 vor fi autorizați ca pictori bisericești cu dreptul de a executa lucrări de pictură pe șantierele deschise de Patriarhia Română. Dintr-o analiză preliminară a documentelor depuse la Cancelaria Comisiei de pictură bisericească se poate observa un nivel ridicat de pregătire a candidaților, care denotă responsabilitatea cu care aceștia au înțeles să se prezinte la examen, cât și asupra modului în care au tratat perioada de practică”, a precizat Diana Iuliana Barbu, secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române.

Datorită numărului mare de candidați, proba practică se va susține în mai multe locuri, identificate de către Comisia de pictură bisericească cu ajutorul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum capela Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, capela Centrului pentru copii „Sfânta Sofia”, capela Penitenciarului Jilava și capela Centrului „Justinian Marina” din București.

„Execuția lucrărilor de pictură din nou în tehnica frescă de la capela Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta”, de la capela Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon” și de la capela Penitenciarului București-Rahova, realizate în sesiunile de autorizare a pictorilor bisericești din anii anteriori, stau ca mărturie a talentului generației contemporane de pictori bisericești și a capacității acestora de înțelegere a mesajului liturgic. La mai bine de 100 de ani de la primul Regulament pentru zugrăvirea bisericilor, Patriarhia Română, prin Comisia de pictură bisericească, menține vie arta tradițională bizantină, protejează și promovează patrimoniul cultural bisericesc”, a mai arătat secretarul tehnic al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române.

Proba teoretică va fi organizată la Centrul cultural-social „Iustin Patriarhul” în zilele de 7 și 8 aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente