Examen pentru teologii sibieni

Examen de capacitate preoţească la Sibiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc miercuri, 21 septembrie,  sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Candidații au susținut o probă scrisă și una orală, prin care le-au fost testate cunoștințele teologice și abilitățile de organizare a parohiei.

La examenul din această toamnă s-au înscris 24 de candidați, licențiați în Teologie și doritori să ocupe unul din posturile vacante de preot paroh din Arhiepiscopia Sibiului. În prima parte a examenului, candidații au susținut un test psihologic, iar mai apoi proba scrisă la Teologie Dogmatică Ortodoxă. Subiectul la proba scrisă a fost ales de Înaltprerasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Teologii au avut de abordat în lucrarea scrisă un subiect legat de Sfânta Taină a Euharistiei, cea mai importantă lucrare sacramentală a Bisericii, cu multiple implicații duhovnicești, pastorale și misionare. Tinerii teologi au avut posibilitatea să trateze acest subiect din mai multe perspective și conform bibliografiei studiate, pusă la dispoziție de organizatori și aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Candidații au susținut și o probă orală, în fața comisiei prezidate de IPS Mitropolit Laurențiu. Teologilor li s-au testat cunștințele de Teologie Liturghică, de Omiletică și Catehetică, precum și de Administrație bisericească.

Examen obligatoriu

Examenul de capacitate preoțească este obligatoriu pentru teologii care vor să ocupe un post de preot paroh în eparhiile din Patriarhia Română. Pentru a promova examenul candidații trebuie să obțină minim nota șapte la finalul probelor de examen, regulamentul și metodologia desfășurării examenului fiind aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Remarcăm la această sesiune faptul că o bună parte dintre cei 24 de candidați sunt absolvenți ai cursurilor de doctorat din cadrul Facultății de Teologie «Sfântul Andrei Șaguna» din Sibiu sau chiar de la alte facultăți din străinătate. Examenul de capacitate preoțească este valabil un an pentru candidații care obțin media între notele șapte și nouă și este valabil doi ani pentru candidații care obțin media peste nota nouă, a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Următoarea sesiune a examenului de capacitate preoțească va fi organizată de Arhiepiscopia Sibiului în primăvara anului viitor.

02

 

Comentarii Facebook


Știri recente