Examen pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, la Timişoara

La Centrul Eparhial din Timișoara a avut loc marţi, 29 septembrie 2015, finalizarea cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale în preoție pentru personalul clerical din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului, după cum informează George Giurgiu, Redactor Ziarul Lumina. Cei 19 candidați au susținut probele orale și scrise ale examenului în fața unei comisii alcătuite din profesori de la instituțiile teologice din Timișoara, Arad și Caransebeș și prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Mitropolitul Banatului.

„Candidații care au participat la cursurile desfăşurate în perioada 31 august – 05 septembrie 2015 au susţinut, pentru definitivat, două probe scrise, constând în verificarea cunoştinţeler teologice interdisciplinare şi pastoral-misionare, şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială. Pentru gradul II examenul a constat în două probe scrise pentru verificarea cunoştinţelor teologice interdisciplinare şi pastoral-misionare”, a precizat George Giurgiu.

Cursurile şi examenul s-au desfăşurat în conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în care se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se realizează prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minimum doi ani şi cel mult cinci ani de la titularizarea pe post prin hirotonie. De asemenea, obţinerea gradelor profesionale (definitivat, II şi I) este obligatorie ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.

Comentarii Facebook


Știri recente