Examen de stagiatură pentru pictori

Treizeci şi şase de pictori susțin, în această săptămână, examenul de stagiatură organizat de Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române. Candidații sunt absolvenți ai liceelor sau facultăților de artă, care au desfășurat o perioadă de ucenicie pe șantierele unor biserici. Cei care vor promova examenul vor începe o perioadă de stagiatură, timp în care vor lucra din nou pe șantiere.

Ca un pictor să se formeze este obligatoriu ca el să cunoască în primul rând tradiţia şi iconografia ortodoxă. Aceasta trebuie întotdeauna să se adapteze unui ansamblu arhitectural, pentru că însăşi Biserica are modificări şi interpretări prin arhitectura care este abordată în secolul 21. Interesul nostru este clar: să identificăm persoanele care au pasiune, credinţă şi dragoste pentru o astfel de profesie, deoarece trebuie să înţeleagă că pictura lor nu este una de atelier, ci una care va acoperi ansambluri măreţe şi care trebuie să exercite o stare spirituală asupra celui care intră în biserică pentru a se vindeca sufleteşte”, a declarat pentru TRINITAS TV Grigore Popescu, membru al Comisiei de pictură bisericească.

Examenul constă în trei probe: una de portret, una de portret compozițional și una de compoziție cu tematică religioasă. Lucrările vor fi evaluate atât din punct de vedere al calității artistice și tehnice, cât și sub aspectul corectitudinii liturgice și dogmatice.

După perioada de stagiatură, candidații vor reveni în sala de examen, unde vor fi din nou testați pentru a obține autorizația de pictor bisericesc.

Comentarii Facebook


Știri recente

400 de ani de la nașterea Sf. Ier. Dosoftei: Simpozion dedicat întemeietorului poeziei românești și al limbii române în cult

Arhiepiscopia Iașilor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Institutul de Cercetări Interdisciplinare al Universității „Al.I. Cuza” din Iași organizează, în perioada 12-13 decembrie, Simpozionul Internațional „Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. 400 ani…