Examen de duhovnicie în Arhiepiscopia Bucureştilor

În Biserica Ortodoxă, pentru a deveni duhovnic, preotul trebuie să treacă un examen în cadrul căruia i se verifică aptitudinile pastorale, dar și maturitatea duhovnicească.

Douăzeci şi patru de preoți din Arhiepiscopia Bucureştilor au susținut miercuri, 02 martie 2016, examenul de duhovnicie, în fața unei comisii reunite la Centrul eparhial din Capitală.

Din comisia prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au mai făcut parte și profesori de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

„Este nevoie de hirotesie aşa cum ne îndeamnă normele canonice. De exemplu, canoanele de la Cartagina din 419, canoanele 6 şi 43 care ne reamintesc de faptul că fără voia episcopului, chiriarhului locului, nimeni să nu spovedească, nimeni să nu mărturisească. Se avea în vedere ca cel ce mărturiseşte să aibă experienţă duhovnicească, trăire, puterea rugăciunii şi să fie pildă şi model şi pentru postire şi pentru trăire în mod deosebit ca să vadă credinciosul că este cu adevărat un păstor şi un îndrumător pe calea mântuirii”, a subliniat Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Ispas de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Examenul de duhovnicie are loc de mai multe ori pe an și este susținut de tinerii preoţi care au fost hirotoniţi de curând şi care au efectuat practică liturgică.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente