Examen de capacitate preoțească la Caransebeș

Centrul eparhial din Caransebeș a găzduit vineri, 14 iulie 2017, examenul de capacitate preoțească pentru teologii care doresc să slujească la Sfântul Altar, informează Diac. Pavel Canea, Darius Herea, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Comisia de examinare prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost alcătuită din părinții consilieri de la centrul eparhial, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial și totodată profesori la instituțiile de învățământ teologic din Episcopie.

Potrivit părintelui Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, la această sesiune s-au prezentat cinci candidați. 

Examenul de capacitate preoțească (două probe) a fost organizat în conformitate cu prevederile Statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, al Regulamentului de numire şi transfer al clerului, precum şi în lumina hotărârilor Sfântului Sinod.

La prima probă scrisă, teologii înscrişi la examen, toți absolvenți ai studiilor universitare în teologie, au avut posibilitatea să îşi prezinte cunoştinţele teologice la disciplinele Teologie Dogmatică, Morală creştină, Drept canonic şi Administraţie bisericească.

Examinarea a continuat cu probe orale de verificare a cunoştinţelor din mai multe discipline: Omiletică, Catehetică, Liturgică şi Administraţie bisericească.

Valabilitatea acestui examen de capacitate preoţească este de un an pentru cei care au obţinut media finală sub nota 9.00. Teologii care au obţinut media peste 9.00 se pot folosi doi ani de acest examen de capacitate preoţească, timp în care se pot înscrie pentru ocuparea uneia dintre parohiile vacante din Episcopia Caransebeșului.

Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minim şapte, iar candidaţii care nu au promovat se pot prezenta la un nou examen în sesiunile următoare.

Comentarii Facebook


Știri recente