Examen de capacitate preoţească în Episcopia Caransebeşului

Sectorul administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului a organizat miercuri, 23 septembrie 2015, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească, pentru absolvenţi ai facultăţilor de teologie, dornici să primească Sfânta Taină a Hirotoniei în eparhie. Examinarea s-a desfășurat la Centrul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, în Sala de festivități Episcop Elie Miron Cristea și a constat din două probe.

La prima probă scrisă, cei 10 teologi înscrişi la examen, toți absolvenți ai studiilor universitare în teologie, au avut posibilitatea să îşi prezinte cunoştinţele teologice la disciplinele Teologie Dogmatică, Morală creştină, Drept canonic şi Administraţie bisericească. Examinarea a continuat cu probe orale de verificare a cunoştinţelor din mai multe discipline, Omiletică, Catehetică, Liturgică şi Administraţie bisericească.

Potrivit prevederilor statutare, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Centrul eparhial a organizat examenul de titularizare sau capacitate preoțească, la care s-au putut înscrie toți cei ce solicită ocuparea unui post clerical vacant în Episcopia Caransebeșului, absolvenți de teologie.

„Acest examen ne permite să-i cunoaștem mai bine pe solicitanți, să le evaluăm cunoștințele și aptitudinile și să-i selectăm pe cei mai buni dintre ei pentru a deveni păstori ai comunităților de credincioși ortodocși din județul Caraș-Severin. Din această cauză comisia de examinare prezidată de însuși chiriarhul nostru, Preasfințitul Lucian, este alcătuită din părinții consilieri de la centrul eparhial, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial și totodată profesori la instituțiile noastre de învățământ teologic, știut fiind faptul că toate numirile în posturile clericale se fac de episcopul locului în cadrul unei ședințe a Permanenței Consiliului Eparhial”, a subliniat părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

Valabilitatea acestui examen de capacitate preoţească este de un an pentru cei care au obţinut media finală sub nota 9.00. Teologii care au obţinut media peste 9.00 se pot folosi doi ani de acest examen de capacitate preoţească, timp în care se pot înscrie pentru ocuparea uneia dintre parohiile vacante din Episcopia Caransebeșului. Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minim şapte, iar candidaţii care nu au promovat se pot prezenta la un nou examen în sesiunile următoare. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente