Evoluția noastră spirituală este influențată de modul în care ne comportăm cu natura: PS Paisie Sinaitul

„Natura, creația, ne-a fost dată pentru a ne folosi de ea, nu pentru a o exploata abuziv, deoarece depindem de ea. Viața noastră de aici, de pe pământ, este legată de natură, iar evoluția noastră spirituală este influențată de modul în care ne comportăm cu natura”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, duminică, în prima zi a anului bisericesc.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul unui nou an bisericesc și a amintit semnificațiile teologice și duhovnicești ale zilei de 1 Septembrie:

  • Era data de început al anului moștenită din tradiția Vechiului Testament: „Este considerată ca fiind ziua în care Dumnezeu a început crearea lumii”, a explicat ierarhul.
  • „Este considerată ziua în care apele potopului s-au retras în vremea lui Noe, iar acesta a însemnat un nou început pentru omenire, o nouă creație”, a adăugat Preasfinția Sa.
  • Tradiția spune că în această zi a coborât Moise de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii „și atunci a fost un nou început”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.
  • Tot în această zi a fost sfințit Templul lui Solomon, dedicat slujirii lui Dumnezeu.
  • „Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă și a citit cuvintele prorocului Isaia, care profețeau despre Persoana Sa dumnezeiască: Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați. Și să vestesc anul plăcut Domnului”.

Anul Domnului și calendarul creației

Un Te Deum pentru începutul anului bisericesc a fost oficiat la Catedrala Patriarhală din Capitală, la fel ca în toate bisericile, duminică, 1 septembrie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Începutul anului bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea (325). Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării poporului, vestind tuturor anul bineplăcut Domnului”, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creștină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.”

„În data de 1 septembrie, la începutul anului bisericesc, este aniversată și Ziua mondială de rugăciune pentru protecția creației, pentru natură”, a mai amintit ierarhul.

Responsabilitatea față de natură, o atitudine spirituală

„Cu acest prilej, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, cunoscut pentru multiplele sale intervenții pe teme ecologice, a subliniat responsabilitatea tuturor pentru a proteja mediul înconjurător ca dar al lui Dumnezeu pentru noi și pentru generațiile viitoare, adresând o invitație tuturor creștinilor de a se ruga pentru protecția mediului înconjurător.”

„De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel evidențiază adeseori că actuala criză ecologică, sau criza mediului înconjurător, este și o criză spirituală, o consecință a crizei universului interior al omului secularizat.”

„Agresivitatea asupra naturii se întoarce împotriva noastră, a oamenilor. Părintele Dumitru Stăniloae spunea că raționamentele pentru care natura trebuie respectată nu sunt doar de ordin științific, ecologic, ci și de ordin teologic”, a mai amintit părintele episcop vicar patriarhal.

Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre importanța protejării mediului duminică, 1 septembrie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Preasfinția Sa a citat în continuare câteva pasaje din opera Sf. Preot Martir Dumitru Stăniloae:

„În contextul provocărilor contemporane, Biserica Ortodoxă militează cu responsabilitate ca omul individualist și secularizat din epoca modernă și postmodernă, să înțeleagă faptul că profitul economic nu mai trebuie separat de etica socială și de responsabilitatea ecologică”.

„Așadar, această zi ne cheamă să ne rugăm și să lucrăm mai mult pentru protejarea mediului natural, pentru promovarea păcii și a dreptății, reafirmând adevărul că nu există progres autentic atunci când suferă creația bună foarte și omul creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.”


Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a slujit duminică la Catedrala Patriarhală.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente