Evenimente liturgice în Episcopia Severinului și Strehaiei

Cetatea Severinului și Strehaiei s-a împodobit de praznic în aceste zile. Mii de credincioși s-au adunat la Catedrala episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru a da prinos de cinstire patronului spiritual al orașului de pe malurile Dunării. Sfânta Liturghie a fost săvârșită joi, 24 aprilie, în Catedrala chiriarhală de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de arhierei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Sărbătoarea mehedințenilor a început din seara de miercuri, 23 aprilie, atunci când a fost adusă de la Craiova racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon. Clerul și credincioșii prezenți, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim au întâmpinat cu emoție racla cu sfintele moaște aduse la Drobeta-Turnu Severin de o delegație a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Delegația a fost însoțită de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După întâmpinare s-a săvârșit o slujbă de Te Deum, după care cei prezenți au luat aminte la viața Sfântului Ierarh Nifon, prezentată de părintele consilier cultural Iulian Nedelcu. Mai apoi, racla cu sfintele moaște a fost așezată în baldachinul special amenajat în fața Catedralei episcopale, unde rând pe rând credincioșii le-au sărutat cu evlavie.

Sfântă Liturghie în sobor de opt arhierei

În continuare, în Catedrala episcopală a fost săvârșită slujba Vecerniei și Acatistului Sfântului Ierarh Nifon. Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de arhierei ai Bisericii noastre din care au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox al românilor din Europa de Nord, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Hramul de anul acesta a fost unul deosebit prin prisma faptului că la 25 aprilie se împlinesc 10 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Nicodim ca Episcop al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Tot în aceste zile, Radio Lumina, postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a împlinit nouă ani de emisie.

Comentarii Facebook


Știri recente