Anul 2014 este dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni, întrucât se împlinesc 300 de ani de la martirizarea și trecerea acestora în rândul mucenicilor lui Hristos. În acest context, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2014 să fie declarat Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, monument de arhitectură și de artă brâncovenească, este un adevărat izvor de lumină spirituală ortodoxă în peisajul monumentelor istorice din capitala României și se înscrie, prin aceasta, în constelația celor mai importante locașuri bisericești din țara noastră.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 29 octombrie 2013, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod în legătură cu inițiativele Patriarhului României privind declararea anului 2014 în Patriarhia Română ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. În acest sens, a fost emisă Hotărarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 10236 din data de 31 octombrie 2013, care rânduiește cinstirea după cuviință, în Patriarhia Română, a Sfinților Martiri Brâncoveni, la împlinirea celor 300 de ani de la moartea lor mucenicească (1714-2014).
După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, în Catedrala Patriarhală, la data de 1 ianuarie 2014, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat, în mod oficial, anul 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. În legătură cu această sfântă comemorare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat: „Constantin Brâncoveanu este un mărturisitor al credinței, ca și Sfântul Constantin cel Mare, dar, în plus, el este martir, și reținem faptul că a fost ucis cu moarte mucenicească, exact în ziua în care împlinea 60 de ani de viață. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților, prin Hotărârea Sfântului Sinod din data de 20 iunie 1992, și a fixat zi de pomenire data de 16 august, pentru că ziua de 15 august este marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului și nu se mai adaugă altă sărbătoare. Așadar, acești Sfinți Martiri Brâncoveni sunt pomeniți anul acesta, 2014, cu o evlavie deosebită”.
Evenimente duhovnicești și istorice însemnate
Manifestările religioase din acest an dedicat omagierii Sfinților Martiri Brâncoveni cuprind două evenimente importante legate de ctitoria Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din capitala României. Primul eveniment duhovnicesc și istoric însemnat a avut loc în data de 21 mai 2014, când, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și în consonanță cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ceea ce privește cinstirea cuvenită Sfinților Brâncoveni în anul 2014, s-a desfășurat procesiunea solemnă cu moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu în București. Această procesiune deosebită a fost inspirată de o altă mare procesiune, organizată în urmă cu 80 de ani (21 mai 1934), când osemintele mucenicești ale Marelui Voievod și Martir au fost purtate de la Catedrala Patriarhală la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, după care au fost reînhumate în mormântul voievodal. Această măreață și emoționantă procesiune, de anvergură națională, reafirmă prețuirea deosebită pe care clerul și credincioșii ortodocși români o acordă jertfei mucenicești pentru Hristos și pentru țară a Sfinților Martiri Brâncoveni.
Mai multe informații în Ziarul Lumina.