Evenimente festive SMURD, la Târgu-Mureş

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a luat parte vineri, 25 septembrie 2015, în municipiul Târgu-Mureş, începând cu ora 16.00, la evenimentele festive prilejuite de aniversarea a 25 de ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, după cum ne-a precizat Arhid. Liviu Stanciu.

Alături de oficialităţile locale şi centrale prezente aici, Înaltpreasfinţia Sa a asistat la comemorarea unui sfert de veac de activitate a SMURD, un serviciu pus în slujba oamenilor din anul 1990, la iniţiativa medicului Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, pentru care SMURD înseamnă astăzi muncă, devotament şi luptă pentru supravieţuire.

Festivitatea a avut loc în cadrul unei ceremonii impresionante, de la ora amintită, în Piaţa Trandafirilor din centrul municipiului Târgu-Mureş. În timpul ceremoniilor militare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Horea al judeţului Mureş a primit, prin Decret prezidenţial, drapelul de luptă, după care s-a desfăşurat defilarea forţelor SMURD – echipaje din toate judeţele ţării, pompieri, jandarmi, militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi din Regimentul de Gardă Mihai Viteazul.

Pe lângă detaşamentele din fiecare judeţ al României, la sărbătoare au luat parte şi pompieri din Scoţia, Franţa şi Republica Moldova. De asemenea, în premieră, la ceremoniile din Piaţa Trandafirilor, corul armatei a interpretat imnul SMURD, imn compus în urma unui concurs public desfăşurat în luna august. La eveniment a fost prezent şi Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Ceremoniile au mai cuprins prezentarea tehnicii din dotarea ISU-SMURD, demonstraţia de măiestrie a Regimentului de Gardă, defilarea detaşamentelor ISU din ţară, ale jandarmilor, militarilor şi pompierilor străini.

În alocuţiunea sa, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei a spus: „SMURD înseamnă virtutea morală a iubirii de om şi este o extensiune fericită a filantropiei divine, căci Dumnezeul Creator şi Proniator este IUBIRE. Iubirea faţă de om este esenţială, şi aceasta se concretizează în fapte caritabile, în acte de creaţie, în salvarea şi îngrijirea vieţii care este un dar sacru şi preţios. Persoana umană este imagine sau chip al lui Dumnezeu, şi de aceea trebuie tratată cu bunătatea, mărinimie şi compasiune. Oamenii care se dăruiesc semenilor prin munca lor, prin creaţia lor şi prin viaţa lor sunt filantropi şi dau dovadă de umanism evanghelic, fapt care atrage după sine recompensă temporară, dar mai ales eternă. Felicit pe cei ce sunt angajaţi în serviciul SMURD, în cadrul căruia se actualizează «Da»-ul spus de către Dumnezeu existenţei noastre. Privind la spiritul lor de sacrificiu, primim cu toţii îndemn să depăşim barierele societăţii în care trăim, să ne îndreptăm către cei care suferă şi să fim semne de speranţă pentru fraţii noştri şi pentru surorile noastre”.

*

SMURD este un serviciu public integrat, care funcţionează în organigrama Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. SMURD a fost înfiinţat în luna septembrie 1990, la iniţiativa medicului Raed Arafat, în scopul acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificate în salvarea de vieţi omeneşti. Pe parcursul celor 25 de ani de activitate pusă în slujba aproapelui, SMURD a avut sute de mii de intervenţii la nivelul întregii ţări, peste 100.000 de cazuri în Bucureşti şi gestionează activitatea a mii de voluntari care s-au implicat în acţiunile serviciului.

Comentarii Facebook


Știri recente