Evenimente duhovniceşti la München

În perioada 7 – 9 aprilie 2017 la München au fost organizate mai multe manifestări în Parohia românească Nașterea Domnului, la care au participat IPS Serafim, PS Sofian Brașoveanul, mai mulți preoți și diaconi din Germania și România, dar și numeroși credincioși.

Invitatul de onoare al Parohiei și Protopopiatului Bavariei a fost Pr. prof. dr. Simion Todoran de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia care a ținut o conferință despre teologia picturii Părintelui Arsenie Boca.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 28 şi 29 octombrie 2015, a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

În acest context, Parohia românească din München și Protopopiatul Ortodox Român al Bavariei au organizat vineri, 7 aprilie 2017, conferința cu titlul Teologia picturii Părintelui Arsenie Boca. Prelegerea a fost susținută de Pr. prof. dr. Simion Todoran, ucenic al Părintelui Arsenie. Părintele Todoran, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, este un bun cunoscător al teologiei Părintelui Arsenie Boca și membru în Comisia de canonizare.

Conferința, susținută în biserica Sf. Willibrord (Parohia românească Nașterea Domnului), a fost precedată de Taina Sfântului Maslu. Slujba a fost săvârșită de PS Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului. La slujbă și la conferință a participat un număr mare de credincioși.

După prezentarea temei și a referentului de Pr. paroh Alexandru Nan, Protopop al Protopopiatul Bavariei, Pr. Simion Todoran s-a referit mai întâi la personalitatea complexă a Părintelui Arsenie Boca, călugăr cu trăiri lăuntrice excepționale care a avut deschiderea intelectuală de a învăța în completare și artă frumoasă și medicină.

A doua zi, în Sâmbăta lui Lazăr, Pr. prof. Simion Todoran a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului alături de Pr. paroh Alexandru Nan, adresând, de asemenea, un cuvânt celor prezenți și unul de felicitare părintelui Alexandru care a aniversat 13 ani de la hirotonia întru preot.

În Duminica Floriilor IPS Serafim a săvârșit la această parohie Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de Pr. prof. dr. Simion Todoran, Pr. prot. Alexandru Nan, Diacon Dumitru Dura, Secretarul eparhial, și diaconii Ioan Petru și Ovidiu Scripciuc.

În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în preot pe diaconul Ioan-Petru Scripciuc pe seama noii parohii din Landsberg cu hramul Nașterea Macii Domnului și Sf. Afra (Bavaria) și în  diacon pe tânărul teolog Marius Petru Ciorbea pe seama Parohiei Naşterea Domnului din capitala Bavariei.

Cuvântul a fost rostit de Pr. prof. dr. Simion Todoran care a vorbit despre importanța praznicului Intrării în Ierusalim, făcând referiri și la Părintele Arsenie, oferindu-le astfel credincioșilor câteva repere morale după care să-și călăuzească viața.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Armonia al parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente