Evenimente dedicate cinstirii Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

În perioada 25 – 26 iulie, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului organizează evenimente deosebite dedicate cinstirii Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Cu această ocazie în această dimineață la mănăstirea Negru Vodă din oraș au fost aduse moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia da la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. Începând cu orele 10.00 credincioșii au avut ocazia să se închine la moaștele celor doi sfinți, o sfântă muceniță care a primit cununa muceniciei la vârsta de 12 ani și un sfânt cuvios care a viețuit în prima jumătate a secolului al XVII-lea la mănăstirea Cetățuia Negru Vodă.

Campionii Bucuriei la Campulung Muscel

Tot în această zi, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat un cros dedicat copiilor și persoanelor vârstnice. Desfășurată sub sigla „Campionii Bucuriei”, manifestarea a adunat foarte mulți copii din orașul Câmpulung Muscel și persoane cu vârste aflate între 50 și 79 de ani.

Startul competiției a fost dat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic în Piața Primăriei din oraș, iar diatanța parcursă de participanți a fost de aproximativ 1200 de metrii. Premierea câștgătorilor a fost făcută în aghiazmatarul mănăstirii Negru Vodă în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și a reprezentanților autorităților locale.

Premiile au fost oferite de doi mari sportivi ai României: Maricica Puică, campionă olimpică în anul 1984 și Ionuț Iftimoaie campion K1. Acestea au constat în bani și materiale promoționale, fiind oferite cu scopul de a stimula concurenții pentru viitoarele manifestări de acest gen, dar și pentru a promova valorile culturale și spirituale din această veche cetate musceleană.

Acest eveniment este o continuare a manifestărilor sportive organizate în municipiul Curtea de Argeș în lunile mai și iulie din acest an, fiind o inițiativă a Chiriarhului locului pusă în practică prin implicarea directă a Părintelui Arhidiacon Caliopie Cristian Ichim, consilier responsabil de Biroul Economic și Construcții din cadrul Eparhiei.

Procesiune la Campulung Muscel

În această seară, între orele 18.00-20.00, credincioșii argeșeni vor avea ocazia de a participa la o procesiune organizată în orașul Câmpulung Muscel cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia și cu cele ale Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, potrivit Biroului De Presă al Arhiepiscopiei. În Piața Primăriei din oraș vor fi oficiate acatistele sfinților, se va reciti Tomosul de canonizare a Sfântului Cuvios, precum și Hotărârea Chiriarhală prin care moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie să rămână definitiv la mănăstirea Negru Vodă din oraș.

Moaștele celor doi sfinți argeșeni vor rămâne peste noapte în interiorul mănăstirii Negru Vodă, urmând ca mâine dimineață , în ziua de cinstire a Sfântului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, să oficieze Sfânta Liturghie arhierească.

Este o sărbătoare unică pentru musceleni, având în vedere că moaștele Sfinte Mucenițe Filoteia a fost aduse pentru prima dată în acest oraș. De asemenea, evenimentele din aceste zile sunt o continuare a celui petrecut în 19 ianuarie 2013, când moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel au fost fost aduse definitiv la mănăstirea Negru Vodă.

Comentarii Facebook


Știri recente