Evenimente de cultură și spiritualitate în Arhiepiscopia Craiovei

Județul Gorj a devenit pentru două săptămâni centrul turistic al Olteniei. În acest context, până pe data de 15 septembrie, credincioșii din această parte a Olteniei vor avea parte de alese manifestări religioase și culturale.

Așezate sub egida „Zilele turismului gorjean”, primele săptămâni ale acestui început de toamnă (6 – 15 septembrie) constituie, fără îndoială, prim planul activităților cultural-spirituale din Mitropolia Olteniei. Beneficiind de o întreagă desfășurare de forțe, evenimentele s-au succedat într-o deplină armonie, aducând în atenția credincioșilor gorjeni valorile perene ale istoriei și spiritualității autentic oltenești.

O reevaluare a identității naționale

Întregul program a debutat vineri, 6 septembrie, la Centrul de agrement „Insulița Jiului” din municipiul Târgu Jiu, și s-a bucurat de prezența și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Conferința festivă, închinată „Zilelor turismului gorjean”, a fost deschisă prin lansarea albumului „Gorj. România. Acasă la Brâncuși”, potrivit mitropoliaolteniei.ro. Amfitrionul întâlnirii, Ion Călinoiu, președinte al Consiliului Județean Gorj, a făcut o scurtă prezentare a programului de activități, enumerând principalele obiective și scopul urmărit pe fiecare zi în parte. Au urmat luările de cuvânt. În discursul său, Mitropolitul Olteniei a subliniat necesitatea unei redescoperiri a identității naționale, identificate cu locul pe care oamenii își duc existența cotidiană. În acest context, IPS Părinte a vorbit despre inepuizabila resursă de spiritualitate a județului Gorj, alimentată de efervescența unei credințe ortodoxe multiseculare a credincioșilor. Mitropolitul Olteniei a adus ca exemplu în acest sens bogata tradiție a bisericilor de lemn, foarte numeroase în această parte a Olteniei.

Pe lângă lucrările simpozionului internațional „Necesități, oportunități și conexiuni turistice”, invitații au putut admira exponatele meșterilor populari și produsele cu caracter turistic, aduse din mai multe părți ale Olteniei. Între acestea, un loc cu totul aparte l-a avut mini-expoziția de carte, stick-uri muzicale și icoane, organizată de angajații Editurii „Mitropolia Olteniei”, coordonați de pr. Adrian Boldișor, directorul instituției.

La eveniment au luat parte numeroși demnitari, oameni de cultură, reprezentanți ai autorităților de stat și locale.

Zilele orașului Țicleni

În cea de a doua zi de manifestări, sâmbătă, 7 septembrie, manifestările culturale s-au mutat la Țicleni. În contextul serbărilor închinate „zilei” orașului, preoții din localitate au sfințit un monumentul ridicat în amintirea luptelor purtate pe aceste locuri cu germanii, în toamna anului 1916. Ostilitățile au fost purtate de Regimentul 18 Gorj, condus de Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”, una dintre figurile emblematice ale istoriei noastre.

Evenimentele dedicate turismului gorjean vor lua sfârșit săptămâna viitoare, duminică, 15 septembrie, atunci când oficialitățile de stat și locale din Dolj și Gorj se vor deplasa în localitatea Baia de Fier pentru a lua parte la festivalul interjudețean de folclor pastoral „Coborâtul oilor de la munte”. În aceeași zi vor fi inaugurate „Muzeul Satului Baia de Fier” și „Casa Artelor”.

Comentarii Facebook


Știri recente