Evenimente culturale și festivaluri folclorice în Transilvania

Mai multe manifestări culturale au loc la acest sfârșit de săptămână în majoritatea orașelor transilvane. La Sibiu, Palatul Brukenthal își deschide porțile tuturor vizitatorilor, intrarea fiind liberă. La Muzeul ASTRA au loc târguri de olari și meșteșugari, așa cum se întâmplă și la Brașov. Bistrițenii sunt așteptați la cea de-a 19-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Nunta Zamfirei”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Palatul Brukenthal din centrul Sibiului este deschis azi tuturor celor care doresc să îl viziteze, cu ocazia zilei de naștere a Baronului Samuel von Brukenthal.

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) s-a născut la Nocrich, județul Sibiu. În perioada petrecută la Viena și-a constituit colecția de pictură, menționată în 1773 în „Almanach de Vienne”, drept una dintre cele mai valoroase colecții particulare. La Sibiu a construit un palat în stilul barocului târziu, după modelul palatelor vieneze, acesta fiind unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România. Muzeul Brukenthal este cel dintâi muzeu din România și din centrul Europei (deschis pentru public din anul 1817).

Târguri de oale, case și grădini la ASTRA

Muzeul ASTRA organizează, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a doua ediție a Târgului internațional „Frumos. Ceramic. Folositor – Ceramica de Chirpăr și Marpod”, la care participă 15 olari din România, Ungaria și Bulgaria, care se întrec la roata olarului și gătesc pe vatră deschisă, în vase de lut, rețete tradiționale. Un juriu format din specialiști din țară și din străinătate va desemna cei mai buni olari și cei mai buni bucătari.

Pe 26-27 iulie, Muzeul în aer liber găzduiește și „Târgul de case, grădină și peisaj”, ediția a VI-a. Manifestarea își propune să încurajeze atât construcția după tipare arhitecturale tradiționale a unor case de locuit sau de vacanță, cât și conservarea în forme cât mai autentice a peisajului din preajma acestora, prin cultivarea pomilor fructiferi tradiționali, a legumelor, cerealelor, florilor și plantelor tehnice, specifice satului tradițional. În acest sens, în lunca Polovragi din apropierea Târgului de Țară, cei interesați de construcția unor case românești tradiționale vor putea să ia parte la ateliere organizate de meșteri, conform unui comunicat de presă al CNM ASTRA.

Festivaluri în județul Brașov

Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) filiala Brașov, împreună cu Primăria Moeciu organizează sâmbătă și duminică Târgul de vară, ediția a XXII-a. Expoziții de produse meșteșugărești și articole gospodărești specifice zonei, de produse tradiționale, concursul „Cel mai bun crescător de animale”, recitaluri de muzică folk și concerte de muzică populară vor fi prezente la Târgul de vară de la Moeciu.

Piața Sfatului din Brașov este, începând de vineri până duminică, gazda unui festival de produse meșteșugărești, tradiționale și eco, concerte de muzică ușoară și populară.

Festivalul „Nunta Zamfirei”

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Nunta Zamfirei” va aduce la Bistrița aproximativ 500 de artiști din nouă țări, care vor susține spectacole în centrul istoric al municipiului în perioada 27-30 iulie. Centrul cultural municipal „George Coșbuc” din Bistrița a anunțat că „nunta” va începe duminică seară, când va avea loc deschiderea oficială a festivalului, în prezența autorităților locale. Pe lângă ansambluri românești, la „Nunta Zamfirei” vor mai fi prezenți artiști din Bulgaria, Italia, Polonia, Israel, Ungaria, Serbia, precum și din Rusia și Egipt, conform Agerpres. Formațiile de dansuri vor susține animații în diferite zone din municipiul Bistrița, iar marți, 29 iulie, vor participa și la manifestările organizate cu prilejul Zilei Imnului Național, având în vedere că la Bistrița a copilărit autorul versurilor acestuia, Andrei Mureșanu. Numele festivalului bistrițean este dat de o poezie scrisă de George Coșbuc și publicată în anul 1889, scopul acestuia fiind de a promova cultura și obiceiurile tradiționale românești la nivel internațional, dar și de a facilita schimburile culturale între țări de pe continente diferite.

Comentarii Facebook


Știri recente