Evenimente culturale la Micherechi – Ungaria

La Micherechi, în Ungaria, sfârșitul de săptămână trecut (16-17 septembrie 2011) a fost marcat de mai multe evenimente importante: a IX-a ediție a Festivalului castraveților, aniversarea a 60 de ani de funcționare neîntreruptă a revistei „Foaia Românească” și lansarea albumului Doamnei Maria Berenyi, intitulat „Poveștile caselor. Români în Buda și în Pesta”. Între oaspeții care au fost martorii acestor manifestări s-au numărat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și Domnul Eugen Tomac, Secretar de Stat și conducător al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de la București, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

După primirea la Micherechi, în data de 17 septembrie 2011, a Domnului Secretar de Stat Eugen Tomac, de către Doamna Margareta Tat, Primarul localității, Domnul Viceprimar Berthold Netea și ceilalți membri din conducerea locală și după vizitarea de către Excelența Sa a bisericii ortodoxe și a celorlalte locașuri de cult neoprotestante din Micherechi, la biblioteca comunală au fost deschise o serie de manifestări aniversare de excepție, prezentate de către personalități importante ale comunității, implicate direct în evenimentele menționate.

Doamna Director Eva Iova-Șimon a vorbit despre înființarea, momentele cele mai importante din istorie, rolul și așteptările românilor din Ungaria, legate de existența neîntreruptă a celor peste 60 de ani ai revistei „Foaia Românească”, al cărei prim număr a văzut lumina tiparului în anul 1950, sub numele de „Libertatea noastră”, numele cunoscând mai multe modificări de-a lungul vremii, între care și pe aceea de „Foaia noastră”, până la denumirea de astăzi, „Foaia Românească”, pe care a dobândit-o începând din anul 1998.

Dacă revista „Foaia Românească” a exprimat neîncetat problemele și năzuințele românilor care au trăit și trăiesc și azi în Ungaria, albumul lansat de data aceasta la Micherechi și numit „Poveștile caselor. Români în Buda și în Pesta”, aparținând Doamnei Maria Berenyi, Directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria și prezentat de către autor, face cunoscute tuturor iubitorilor de carte, într-un format concis și științific, însoțit de 106 ilustrații color, urmele glorioase ale trecerii românilor prin capitala Ungariei, lăsate și sub forma unor case care povestesc urmașilor acestor români despre valoarea și realizările străbunilor lor, consemnate de istorie și demne de toată aprecierea.

Domnul Tiberiu Boca, unul dintre realizatorii emisiunii în limba română, numită „Ecranul nostru”, a Studioului Teritorial din Seghedin al Televiziunii Naționale Maghiare M1, a vorbit participanților într-un mod foarte interesant și atractiv despre istoricul recensămintelor din Ungaria și România, punând accentul pe elementele esențiale ale recensământului care va începe în curând și în Ungaria, la data de 1 octombrie a.c. și care va avea o importanță foarte mare, având în vedere faptul că susținerea financiară a minorităților din Ungaria de către Stat se va face pe baza numărului declarat la recensământ, după cum este menționat chiar printr-o lege din decembrie, 2010. În aceste condiții este foarte importantă declararea identității naționale și confesionale de către fiecare membru al comunității românești din Ungaria.

Moderatorul acestor manifestări a fost Doamna Profesoară Mihaela Bucin, șefa Catedrei de Limba și Literatura Română a Școlii Pedagogice Superioare „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin.

În finalul acestor evenimente Domnul Secretar de Stat Eugen Tomac a rostit un frumos cuvânt de apreciere și de încurajare pentru comunitatea românească din Ungaria, exprimându-și speranța în viitorul ei și evocând importanța faptului de a fi cunoscută și mai bine în România, prin intermediul personalităților și a valorilor pe care le cuprinde. În semn de prețuire și de recunoaștere pentru contribuția adusă la menținerea identității acestei comunități, Domnul Eugen Tomac a înmânat mai multe diplome de merit din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, al Guvernului României: Diploma „Constantin Brâncuși” pentru Doamna Maria Berenyi, Diploma „Andrei Șaguna” pentru Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Diploma „Mihai Eminescu” pentru Doamna Eva Iova-Șimon și Diploma „Nicolae Iorga” pentru Doamna Primar Margareta Tat și pentru Domnul Viceprimar Berthold Netea.

În continuare, invitații acestor momente aniversare, între care s-au numărat și Domnii Ștefan Imre și Lucian Casone, reprezentanții Ambasadei României la Budapesta, Domnul Călin Cămărășan, Consulul General al României la Giula, Domnul Nicolae-Dan Constantin, Consulul Gerant interimar al României la Seghedin și alte oficialități, au participat la programul oferit pe scena din centrul satului, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului castraveților de la Micherechi, realizat și cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de la București. Și cu acest prilej, Domnul Secretar de Stat Eugen Tomac a luat cuvântul, exprimându-și bucuria de a se afla în mijlocul comunității românești din Ungaria, prin evenimentele la care a participat în Micherechi și dorind mult succes organizatorilor acestui festival.

Comentarii Facebook


Știri recente