Evenimente culturale în Mitropolia Olteniei

Două evenimente culturale au marcat săptămâna aceasta viața bisericească în Mitropolia Olteniei. Primul dintre ele la Craiova: o slujbă de mulțumire, oficiată în cinstea Imnului Național al României. Al doilea a avut loc la Caracal: deschiderea unui amplu proiect de promovare a turismului religios, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Piața „Tricolorului” din Craiova a găzduit marți, 29 iulie, un ceremonial dedicat Zilei Imnului Național al României. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai instituțiilor din sistemul național de apărare și ordine publică și ai altor instituții din arealul sociocultural și economic craiovean. Manifestările au debutat cu primirea oficialităților, salutarea drapelului de luptă purtat de Garda de onoare și intonarea imnului național. A urmat o slujbă de Te Deum, oficiată de preoții militari ai Garnizoanei Craiova, împreună cu pr. consilier cultural Grigore Vulcănescu, delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu pentru a participa la eveniment. Slujba religioasă a fost urmată de obișnuitele alocuțiuni ce se rostesc în asemenea momente festive. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare și a subunităților din structurile Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne și un scurt concert susținut de Muzica militară a Garnizoanei Craiova.

Promovarea turismului religios la Caracal

Timp de doi ani, elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Protoieria Caracal au fost implicați în proiectul european de timp Comenius S.O.S.-MovEUs, promovat pe site-ul http://sosmoveus.wordpress.com/. Săptămâna aceasta, activitățile tinerilor s-au intensificat, fiind organizate mai multe activități culturale, menite să sprijine inițiativa tinerilor caracaleni.

Pe toată durata proiectului, elevii Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal au învățat să mănânce sănătos, să practice sporturi alternative, să nu discrimineze minoritățile naționale, să lucreze în echipe internaționale, să acorde primul ajutor la nevoie, să mențină curățenia și să aprecieze natura, să își îmbunătățească engleza, franceza și germana, să asimileze cuvinte în norvegiană, estoniană, olandeză și italiană. Ca activitate de vacanță, dar și pentru viitor, ei au dorit să folosească beneficiile jocului de geocaching pentru a pune în valoare edificiile romanațene, bisericile vechi de patrimoniu și mănăstirile ortodoxe. „Este minunat că putem folosi toată tehnica modernă pentru a-i ghida pe turiști să viziteze și locurile sacre, nu doar munții și marile orașe. Astfel, site-ul de geocaching este primul consultat când o persoană dorește să aleagă ce să viziteze fără ghid într-o țară”, a declarat Bianca Stroe, elevă implicată în activitățile parteneriatului. La rândul său, Andrei Iagăru, elev implicat în acest proiect și promotor al urbei prin numeroasele expoziții tematice de fotografie, a detaliat importanța acestui proiect pentru promovarea patrimoniului bisericesc din Oltenia. „Pentru străini toate bisericile par la fel, dar noi, prin acest joc de geografie, punem coordonatele și detaliile unei biserici și explicăm specificul locului. Este mult mai dificil să vezi din stradă Mănăstirea „Sfânta Cruce” Studina sau Mănăstirea Brâncoveni sau să găsești Biserica domnească a lui Mihai Vodă din Caracal. La fel și cu Mănăstirea Pătrunsa sau Schitul Pahomie în județul Vâlcea, cu schiturile gorjene de la Cioclovina sau cu mănăstirea de la Corbii de Piatră din județul Argeș. Putem promova aceste locuri, gratis, din dorința noastră ca și alți turiști să se bucure de frumusețea artei ortodoxe și poate mai târziu să se întoarcă aici ca pelerini rugători”.

Chiar dacă parteneriatul european Comenius este aproape de final, o parte din activități vor fi preluate și folosite pe mai departe la orele de curs sau pentru activitățile de vacanță.

Comentarii Facebook


Știri recente