Evenimente cultural-religioase la Biserica lui Horea, din Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

Biserica lui Horea din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va găzdui pe lângă slujbe religioase și evenimente culturale, începând cu duminică, 20 iulie 2014. Conducerea Muzeului spune ca s-a luat această decizie pentru a transforma spațiul muzeal într-o platformă vie, un loc de întâlnire a publicului larg cu oameni ai cuvântului și ai credinței.

„Încercăm ca în fiecare duminică, pe lângă Sf. Liturghie să avem și o activitate complementară, la ceea ce înseamnă ritualul liturgic. Ne propunem ca, măcar o dată pe lună, să avem câte o lansare de carte. În acest sens vom lua legătura cu cele mai prestigioase edituri din țară, care să ne facă sugestii pentru lansări de carte de spiritualitate, filozofie și desigur, cultură. Pe lângă aceasta, încercăm să aducem în fața credincioșilor veniți la biserică, și oameni de prestigiu din mediul universitar, care să vorbească pe anumite teme de factură creștină”, a declarat pentru Radio Renașterea pr. Dinu Criste, preotul care va sluji la Biserica lui Horea din Parcul Etnografic „Romulus Vuia”.

„Ne dorim să facem un concept, o biserică de „frontieră”, o frontieră între sec. XVIII- în care biserica lui Horea a fost construită și sec. XXI în care astăzi ne aflăm. O biserică „de frontieră” în care își dau întâlnire pe această platformă, chestiuni de natură spirituală, cu chestiuni de natură culturală, își dau întâlnire mai duhovnici pe care îi avem și pe care dorim să îi aducem în biserică rând pe rând”, a adăugat pr. Dinu Criste.

Veche de mai bine de 240 de ani, Biserica ce poarta hramul „Sf. Nicolae” a aparținut satului sălăjean Cizer și a fost cumpărată de Muzeul Etnografic din Cluj în 1968. Potrivit unei inscripții, construcția bisericii s-ar fi realizat sub îndrumarea lui Horea, conducătorul românilor transilvăneni din timpul răscoalei din 1784.

În ultimii ani, în acest locaș de cult s-au oficiat în special cununii și botezuri.

Comentarii Facebook


Știri recente