Evenimente cultural-pastorale în Mitropolia Olteniei

În fiecare an, la 18 iunie, urmașii celor care au pierit în timpul deportărilor în Bărăgan se întâlnesc la monumentul înălțat în memoria acestora în parcul Dragalina din Drobeta-Turnu Severin. Cu acest prilej, un sobor de preoți condus de un delegat al Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit o slujbă de pomenire, informează „Ziarul Lumina”.

Membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați în Bărăgan au înălțat timp de câteva minute, împreună cu preoții, rugăciune în memoria celor apropiați ai lor care au pierit în timpul regimului comunist fără să fi avut vreo vină și au depus jerbe de flori. La final au fost ținute câteva cuvântări, menite să evoce exemplul de patrotism și de credință al înaintașilor.

Deportările în Bărăgan au fost o acțiune de amploare întreprinsă de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forțat populația care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de granița cu Iugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți în Câmpia Bărăganului.

Tudor Vladimirescu, pomenit la Prejna

La ceas de rugăciune, credincioșii mehedințeni din localitatea istorică Prejna, așezare legată de numele lui Tudor Vladimirescu, au primit cu bucurie vizita Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Evenimentul a avut loc la începutul acestei săptămâni, fiind prilejuit de slujba de pomenire a marelui revoluționar român din 1821. Locul de întâlnire a fost Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, ctitoria lui Tudor Vladimirescu. Ctitorită în anul 1808, biserica a fost clădită din lemn și zugrăvită cu cheltuiala lui Tudor Vladimirescu. Mai târziu, la 1859, în timpul lui Cuza Vodă, locuitorii Prejnei au ridicat ziduri noi, de cărămidă. Chiar dacă la sfântul lăcaș s-a mai intervenit în decursul timpului, acesta a fost păstrat așa cum l-au ctitorit Tudor Vladimirescu și Gheorghe Duncea. Tudor avea rude în neamul Dunceștilor din Prejna și acesta este motivul pentru care a ctitorit o biserică aici. Trebuie menționat faptul că anul acesta se împlinesc 193 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu.

„Orice copil e o minune, orice copil este o floare în grădina părintească”

Parohia vâlceană Troianu a găzduit în această săptămână cea de-a doua ședință de cateheză din cadrul proiectului intitulat „Iisus Hristos – Lumina sufletului nostru”, derulat de Liga Femeilor Creștine Ortodoxe, filiala Râmnicu Vâlcea. Întâlnirea a fost coordonată de preotul Emanoil Bărbuț, îndrumătorul spiritual al ligii, și s-a derulat în prezența pr. vicar Emilian Groșenoiu, delegat din partea Centrului eparhial, a preoților Florin Popa și Mihai Pretorian de la parohia gazdă, a preoților Petre Vețeleanu de la Parohia Trăistari – Ocnele Mari, Octavian Țăpârlan de la Parohia Budești și Alin Constantin Prunoiu de la Parohia Bratia Mijlocu. Au mai fost de față Aurora Gherghina, subprefectul județului Vâlcea, membre ale ligii, și alți credincioși râmniceni. „Tema întâlnirii „Orice copil e o minune, orice copil este o floare în grădina părintească” a fost aleasă în spiritul sărbătoririi în luna iunie a Zilei Internaționale a Copilului, pentru a atrage atenția asupra asistenței ce trebuie acordată copilului, acest dar binecuvântat al lui Dumnezeu pentru familia creștină. La întâlnire au fost dezbătute aspectele moral-creștine fundamentale care trebuie să stea la baza întemeierii familiei, pentru crearea unui cadru adecvat de educație și creștere a copiilor, pentru formarea acestora ca oameni adevărați, cu dragoste de Dumnezeu și de Biserică. Atenția celor prezenți a fost îndreptată către situația îngrijorătoare cu care se confruntă societatea prin creșterea numărului de copii abandonați în spitale, dar și a celor aproape părăsiți prin plecarea părinților la muncă în străinătate, care naște adevărate drame existențiale”, a menționat Antoanela Enăcache de la Asociația Liga Femeilor Creștine Ortodoxe din Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente