Evenimente comemorative dedicate deportărilor | Nu numai frățiile voastre ați fost deportați în Bărăgan, ci și Hristos a fost deportat împreună cu voi, a spus IPS Ioan

IPS Ioan - bărăagan2

La Timișoara au avut loc sâmbătă, 17 iunie 2017, o serie de evenimente dedicate împlinirii a 66 de ani de la deportarea în Bărăgan a zeci de mii de persoane din zona de Vest a țării, informează Răzvan Fibișan – Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În acest sens, la Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan, din Parcul Justiției din Timişoara, a fost oficiat un ceremonial religios, în cadrul căruia au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deportării sau a „închisorii în aer liber”.

Slujba de pomenire a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți de la Catedrala mitropolitană.

La manifestările prilejuite de acest moment au luat parte oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, precum și tineri îmbrăcați în costume naționale.

După slujbă, au fost rostite mai multe alocuțiuni despre oroarea ruperii legăturii sfinte cu pământul natal și înstrăinarea forțată în labirintul arid al Bărăganului în noaptea Rusaliilor din 1951, dar și despre evenimentele dramatice petrecute în cei cinci ani de domiciliu forțat printre mărăcinii acelui ținut străin.

În cuvântul adresat, Părintele Mitropolit Ioan a spus:

Sunteți cărțile vii de istorie a neamului nostrum românesc. Deschideți aceste cărți vii și citiți din ele tinerei genereții să vadă ce înseamnă o societate din care întâi a fost alungat Dumnezeu! Să știți că nu numai frățiile voastre ați fost deportați în Bărăgan, ci și Hristos a fost deportat în Bărăgan. Trebuie să știe toată lumea aceasta ce înseamnă o societate fără Dumnezeu, să deportezi pe credincioșii Lui, pe fiii și prietenii Lui, pentru că toți cei prezenți sunteți prieteni ai lui Hristos.

La final, Mitropolitul Banatului a împărțit tinerilor prezenți, din partea Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Filiala Timișoara, cartea „Rusalii ’51. Fragmente din deportarea în Bărăgan”, scrisă de Viorel Marineasa și Daniel Vighi.

Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, asociație ce are menirea de a apăra drepturile persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului, precum şi ale urmaşilor acestora. Totodată, asociaţia se preocupă de cunoaşterea adevăratei istorii recente a României și de păstrarea memoriei deportărilor în Bărăgan.


În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951 (de sărbătoarea Rusaliilor) peste 40300 de persoane, din peste 200 de localități din țară, aflate pe o rază de aprox. 25 km de-a lungul graniței cu Iugoslavia (din Județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți), au fost dislocate din locurile natale și deportate în regiunea aridă a Câmpiei Bărăganului.

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente