Eveniment misionar și cultural la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, 4 octombrie 2009

Dumincă, 4 octombrie 2009, la Catedrala Episcopală și la Centrul Cultural Român din Giula a avut loc un eveniment misionar și cultural important pentru credincioșii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. La Catedrala Episcopală, sub protia Preasfințitului Părinte Episcop Siluan a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească la care au coliturghisit, alături de preoții Sfintei Catedrale și Părintele Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu, Rector Emerit al Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, Prot. Origen Sabău, Consilierul Cultural și Prot. Aurel Becan, Consilierul cu Asistența Socială al Episcopiei, Pr. Ioan Pintea de la Bistrița, precum și numeroși credincioși, atât din Giula cât și din Bistrița, membri ai unor formații culturale pentru promovarea tradițiilor populare românești.

La Centrul Cultural Român din cadrul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula a avut loc cea de-a doua ediție a festivalului de promovare a folclorului, a portului popular și cântecului tradițional românesc, desfășurat sub genericul „La obârșii, la izvor”. Artiștii care au susținut programele culturale de un înalt nivel sunt membrii Ansamblului Folcloric „Păunița” din Sângeorz Băi, ai Ansamblului Folcloric „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului și mai mulți soliști și interpreți de muzică populară, veniți în mijlocul credincioșilor români din Ungaria prin sprijinul și bunăvoința Centrului Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, a Domnului Director Nicolae Gălățeanu și a Părintelui Ioan Pintea din Bistrița.

Ca și la prima ediție, cea din anul trecut și de această dată la eveniment au participat credincioși din toate parohiile Episcopiei noastre, precum și reprezentanții diplomației române din Ungaria: Doamna Irina Comaroschi, Ambasadorul României la Budapesta, Domnul Ioan Fodoreanu, Consulul General al României la Giula, Domnul Consul Răzvan Ciolcă de la Consulatul General al României la Seghedin, Doamna Klara Perjesi, Primarul orașului Giula, Doamna Brândușa Armanca, Directorul Centrului Cultural Român din Budapesta, Doamna Ligia Mirișan, Directorul Bibliotecii Județene Bihor, reprezentanți ai Autoguvernărilor românești și ai mass-mediei române din Ungaria și un grup numeros de credincioși de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Oradea, în frunte cu preotul lor paroh.

Manifestarea de ieri s-a desfășurat sub egida Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cu sprijinul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, al Asociației pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltare a Relațiilor Transfrontaliere Bihor, al Direcțiunii Liceului Românesc din Giula, al Autoguvernării Minoritare Românești din Macău și al Fundației pentru Minoritățile Naționale și Etnice din Budapesta.

Comentarii Facebook


Știri recente