Eveniment istoric la Mănăstirea Florești

Pelerinii din toată Moldova și din alte părți ale țării au venit în număr mare duminică, 20 iulie 2014, la Florești, una dintre cele mai reprezentative așezări monahale din țara noastră, potrivit mmb.ro. Străvechiul sfânt locaș al mănăstirii, ocrotit de Sfântul Proroc Ilie, a primit veșmântul sfințirii pentru prima dată de când s-a zidit. La finalul Sfintei Liturghii, au fost acordate mai multe diplome de ctitor celor care s-au implicat și care au sprijinit lucrările de reabilitare și înfrumusețare. În același timp, s-a amintit de începuturile reactivării Mănăstirii Florești imediat după 1990 și de persoanele care au avut un rol deosebit în aceste demersuri.

Ziua pomenirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul din acest an s-a înscris în istoria de secole a Mănăstirii Florești din județul Vaslui. După decenii de încercări, muncă, urcușuri și ispite, biserica așezării monahale a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor. Bucuria sărbătorii a fost cu atât mai mare cu cât locașul de închinăciune în care se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Florești și-a cinstit ocrotitorul. Programul dedicat acestui eveniment a început la orele dimineții, când Preasfințitul Corneliu a fost întâmpinat de soborul slujitorilor. În continuare, s-a oficiat slujba sfințirii mai întâi la exterior, apoi la interior. Pe un podium special amenajat, frumos împodobit cu flori, a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Împreună cu Episcopul Hușilor și cu soborul preoților și diaconilor, s-au rugat peste 7.000 de pelerini. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Dignus est” al Episcopiei Hușilor, dirijat de părintele Adrian Buimac. Oamenii au venit spre străvechea așezare monahală atât din satele învecinate, din județul Vaslui, cât și din alte părți ale țării. Pe lângă faptul că au participat la Sfânta Liturghie, credincioșii s-au închinat Sfintei Mese din Sfântul Altar, dar și icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Corneliu a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața și minunile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

„Această biserică trăiește cea mai înălțătoare clipă din istoria ei”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Corneliu a amintit că acum 23 de ani, Mănăstirea Florești era o ruină, apoi a făcut referire la începuturile istorice ale așezării monahale. „Veacuri întregi, această mănăstire a fost un loc de cultură, de credință și mai ales un loc în care foarte mulți bolnavi și-au găsit alinare. Aceasta pentru că aici funcționa și un spital destinat bolnavilor satelor din jurul mănăstirii. Această biserică trăiește cea mai înălțătoare clipă din istoria ei, prin sfințirea care s-a oficiat pentru prima dată de când există. În momentul în care trebuia să fie sfințită, a venit legea din anul 1864, prin care s-au desființat mai toate mănăstirile și schiturile din Principatele Române. Odată cu venirea puterii comuniste dinafară, biserica a fost închisă, ruinată, iar în palatul egumenesc au fost aduși oameni nefericiți, bolnavi psihic, de care nu se mai interesa nimeni. După căderea comunismului, Dumnezeu a lucrat prin doi oameni mari care au dorit ca mănăstirea să-și recapete statutul ei. Astfel, doctorul Valeriu Lupu se numără printre ctitorii acestui locaș, întrucât a sprijinit redeschiderea mănăstirii și a căutat un loc demn pentru bolnavii care erau uitați aici și care mureau de foame și de boli, pentru că nimeni nu se interesa de ei. O contribuție deosebită a avut-o arhimandritul Iezechiel Ariton, care a venit aici și a văzut toate tragediile acelor oameni. Aceasta este ziua în care Domnul a binevoit, prin rugăciunile Sfântului Proroc Ilie, să se sfințească biserica lui. Acest sfânt locaș este de o rară frumusețe, fiind îmbrăcat, începând cu anul 2008, cu o pictură deosebită. În patru ani, s-a lucrat într-un mod intens. De aceea, felicităm pe toți ctitorii care s-au străduit și au împodobit această sfântă biserică cu pictură nouă. Ca dar și ca recunoștință oferim diploma de ctitor doctorului Valeriu Lupu, un medic deosebit care a salvat viețile a mii de copii. Mai presus de toate, dr. Valeriu Lupu este un creștin autentic, care nu lipsește niciodată de la Sfânta Liturghie și care evocă personalitățile neamului românesc. Dorim ca Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Proroc Ilie, să-l întărească, iar prin mâinile domniei sale să vindece pe copiii care au nevoie de ajutorul domniei sale”, a subliniat Episcopul Hușilor.

Bucuria împlinirii pentru părintele Iezechiel

A urmat acordarea diplomei de ctitor arhimandritului Iezechiel Ariton, „care și-a dedicat întreaga tinerețe locașului de închinăciune de la Florești”. „Părintele Iezechiel a pus tot ce a avut mai bun ca om în slujirea semenilor lui. Foarte mulți bolnavi din acest sat și din satele învecinate au găsit alinare. Aceasta pentru că părintele i-a transportat la spital. Părintele a adus de departe, chiar și din străinătate, pe mulți dintre morții celor de aici. Preacuvioșia Sa se dedică cu sufletul și cu trupul slujirii Bisericii. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a vindecat foarte mulți bolnavi, iar în conștiința oamenilor este numită „Sfânta de la Florești”, l-a tămăduit și pe părintele Iezechiel. Părintele Iezechiel a fost foarte grav bolnav și a stat la pat trei ani de zile. Maica Domnului l-a vindecat și l-a chemat ca să-i repare biserica în care ploua și a cărei icoană era acoperită de coceni de porumb. Părintele trăiește astăzi (n.r. duminică, 20 iulie) bucuria cea mare a împlinirii gândului că Dumnezeu lucrează prin slujitorii săi. Ceea ce nu putem noi, oamenii, împlini, împlinește Maica Domnului prin rugăciunile ei și prin sfinții care ocrotesc și mijlocesc pentru toți oamenii care vin aici, la Florești”, a adăugat Întâistătătorul Episcopiei Hușilor.

Părintele Iezechiel Ariton, duhovnicul Mănăstirii Florești, și-a exprimat bucuria pentru că a ajuns să trăiască „clipele frumoase” prilejuite de sfințirea Mănăstirii Florești: „În cadrul Sfintei Liturghii de astăzi (n.r. duminică), Duhul Sfânt s-a pogorât prin mâinile Preasfințitului Corneliu, care a sfințit biserica acestei mănăstiri pentru prima dată după 200 de ani. Mulțumesc Preasfinției Sale pentru toată dragostea pe care a avut-o, precum și tuturor celor care s-au ostenit”.

Biserica de la Florești trebuia să-și împlinească menirea

Dr. Valeriu Lupu a amintit de momentul în care a ajuns la Florești în anul 1990, în calitate de director al Spitalului Județean Vaslui. „Aici lucrau 30 de oameni care păzeau și îngrijeau niște năpăstuiți ai sorții. Din primul moment, mi-a atras atenția o biserică în care am vrut să intru și nu am reușit. Până la urmă a fost deschisă, iar după ce am intrat mi-a plâns sufletul. Ceva mi-a spus la acel moment că biserica trebuia să reintre în circuitul cultului și trebuie redată pentru a-și împlini menirea pe care o avea de sute de ani. Nu pot să nu amintesc strădania părintelui Vasile Pârcălabu (n.r. protopop emerit al Protopopiatului Vaslui), a vrednicului de pomenire Ioachim Vasluianul și a Înaltpreasfințitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe atunci Episcop al Romanului și Hușilor. Mulțumesc părintelui Iezechiel pentru bucuria pe care mi-a făcut-o”, a spus dr. Valeriu Lupu.

Părintele Vasile Pârcălabu a vorbit despre demersurile întreprinse după 1990 pentru găsirea altei locații pentru bolnavii de la Florești, astfel încât „biserica de la Florești să intre în drepturile sale cuvenite”. „Ctitorul principal, în afară de cei menționați, este Preasfințitul Corneliu. Preasfinția Sa este legat de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Florești și de aceea a menționat că se va strădui să găsească mijloacele necesare pentru lucrările de consolidare ale acestui sfânt locaș. PS Corneliu a intervenit pentru obținerea unor fonduri substanțiale, iar credincioșii au ajutat fiecare după posibilități”, a apreciat părintele Vasile Pârcălabu. Prin osteneala micii obști de maici de la Mănăstirea Florești, pelerinii au gustat la final din bunătățile pregătite. Duminică seara, râurile de credincioși nu conteneau a se îndrepta spre biserica ce a primit veșmântul sfințirii. După ziua petrecută la Florești, fiecare suflet a fost inundat de bucuria de a fi părtaș la evenimentul deosebit și unic. Pe lângă această bucurie, fiecare a luat din pacea care se găsește aici și care este oferită de Dumnezeu, prin Sfântul Ilie și prin Maica Domnului, care mijlocește înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Bucuria și pacea fiecărui pelerin care pășește în aceste locuri izvorăsc și din frumusețea locașului de închinăciune, înconjurat de multe flori, de un ansambu mănăstiresc bine îngrijit și de dragostea ostenitorilor de aici.

Comentarii Facebook


Știri recente