Eveniment important la 40 de ani de la înființare: Sfințirea picturii bisericii parohiei românești din Salzgitter, Germania

Comunitatea românească din Salzgitter, Germania, a sărbătorit duminică, 28 august 2016 împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea parohiei Învierea Domnului şi 35 de ani de la sfinţirea iniţială a locașului de cult. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Preasfințitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-Vicar al  Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, au oficiat slujba de sfințire a picturii bisericii din localitate. După slujba de sfințire, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ortodoxe a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Părintele Vasile Florea, parohul bisericii, a prezentat un rezumat al activităţii pastorale, misionare, culturale şi caritative din ultimii 40 de ani, de când este păstorul românilor din această localitate.

Cu ocazia aniversării, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a trasmis un cuvânt de binecuvântare şi de felicitare adresat părintelui Vasile Florea şi credincioşilor Parohiei Învierea Domnului din Salzgitter.

Astăzi, în diaspora română, biserica devine locul unde românii îşi păstrează adevărata identitate spirituală. Dorul de casă, de tradiţiile şi obiceiurile româneşti, de mărturisirea comună a dreptei credinţe, îi adună pe românii din diaspora în biserica în care se slujește în limba lor maternă, se exprimă identitatea lor etnică şi confesională, dar şi comuniunea cu românii din ţară şi de pretutindeni. De aceea, iubiţi români ortodocşi din Salzgitte, vă îndemnăm părinteşte să sporiţi dragostea creştină şi conlucrare frăţească, pentru ca munca sau studiul departe de ţară, în străinătate, să nu devină îndepărtare sau înstrăinare spirituală a unora faţă de alţii, se arată în mesajul transmis de Părintele Patriarh (Mesajul integral poate fi citit AICI)

La rândul său, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în formarea parohiei şi edificarea locașului de cult, îndemnându-i să stea aproape de Biserică şi să participe activ la viaţa parohiei. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oferit gramate de cinstire celor care s-au implicat în viaţa parohiei.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei, administrației locale, dar și ai comunităților de catolici și evanghelici.

***

Parohia Salzgitter a fost înfiinţată în anul 1976 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarhul Justinian care l-a delegate pe părintele Vasile Florea să înființeze o parohie pentru românii ortodocşi ajunşi în Landul Niedersachsen ( Germaniei ). La început, slujbele s-au desfășurat în diferite lăcaşuri puse la dispoziţie de  diferitele episcopii catolice sau evanghelice din regiune. În anul  1979, o familie de creștini ortodocşi români a cumpărat un teren în oraşul Salzgitter pe care l-a donat pentru construirea unei biserici. Astfel, în data de 9 noiembrie 1979 a fost pusă piatra de temelie a viitoarei biserici cu hramul Învierea Domnului. Șocașul de cult a fost construit prin efortul credincioşilor din Landul Niedersachsen. La data de 3 mai 1981, în Duminica Sfântului Apostol Toma, a fost sfinţită de Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului. În urma creşterii numărului credincioşilor ortodocşi români din diaspora a apărut necesitatea extinderii locaşului de cult, care a fost înfrumuseţat cu un turn clopotniţă. Lucrările de extindere ale bisericii au fost finalizate în anul 2012,  acestea fiind urmate de pictarea bisericii după tradiţia ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente