Eveniment dedicat eroilor români în orașul Plevna din Bulgaria

Primăria orașului Plevna din Bulgaria a organizat miercuri, 8 decembrie, un eveniment dedicat eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru eliberarea Bulgariei în Războiul din anii 1877 – 1878, informează diac. Alexandru Gheorghiu, de la Sectorul Comunități Externe al Patriarhiei Române.

Festivitățile organizate cu acest prilej au marcat momentul renovării Mausoleului de la Grivița, construit între anii 1892-1902, la inițiativa regelui Carol I, unde se păstrează în sarcofage din marmură osemintele a 1.300 de eroi români care s-au jertfit pe acest câmp de luptă.

Prezent la festivități, Părintele Neluțu Oprea, parohul comunității ortodoxe românești din Bulgaria, împreună cu un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei de Plevna, a oficiat slujba de resfințire a acestui mausoleu. S-a continuat apoi cu depunerea de coroane și jerbe de flori din partea oficialităților române și bulgare, în acest timp intonându-se imnurile de stat ale celor două țări. Momentul a comemorat jertfa și eroismul ostașilor români care au luptat pentru cucerirea redutei Grivița și reprezintă unul din reperele morale ale tuturor generațiilor care vor urma.

Comentarii Facebook


Știri recente