Eveniment cultural-ştiinţific în Episcopia Severinului și Strehaiei

În Cetatea Severinului are loc zilele acestea un eveniment cultural-științific. Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, desfășoară în perioada 10-11 februarie 2015, simpozionul național „Slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor în viața de mănăstire și parohie”. Manifestarea științifică este prilejuită de ,,Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”și „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”,potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Deschiderea lucrărilor simpozionului teologic a avut loc marți, 10 februarie 2015, la sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului eparhial din Drobeta Turnu Severin, după cum a precizat Cătălin Cernătescu – redactor ştiri al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

În preambulul evenimentului, invitații au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în paraclisul instituției ecleziastice.

Întâlnirea academică a debutat sub semnul rugăciunii obștești, urmată de cuvântul de binecuvântare al Întâistătătorului Eparhiei Severinului. Ierarhul mehedințean a arătat că menirea simpozionului este de a evidenția lucrarea misionară a marilor părinți, păstori de suflete și ierarhi vrednici de amintire din trecutul Bisericii noastre. Preasfinția Sa a prezentat comunicarea intitulată Lupta duhovnicească în scrierile Sfinților Părinți.

La manifestarea științifică mai participă cu referate ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și profesori de teologie din cadrul centrelor universitare din țară.

Moderatorul simpozionului este pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

În prima zi dedicată comunicărilor au fost lansare și două cărți. Prima, Perioada Triodului pe înțelesul tuturor, îl are ca autor pe pr. lect. univ. dr. Lucian Farcașiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Volumul teologic a fost prezentat de pr. lect. univ. dr. Filip Albu, de la aceeași facultate.

Cea de-a doua carte, Prin joc spre viață, îi aparține pr. lect. univ. dr. Ovidiu Panaite de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, și se adresează preoților, angajaților și voluntarilor care lucrează în domeniul social-filantropic și educațional, utilă în implementarea proiectelor și programelor derulate în parohii, protopopiate, centre eparhiale și organizații nonguvernamentale.

Unul dintre profesorii invitați, pr. conf. univ. dr. Constantin Băjău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a dat mărturie despre însemnătatea evenimentului academic: “Simpozionul de astăzi este un prilej de bucurie, mai ales că cei mai mulți dintre preoții acestei Episcopii sunt absolvenți ai Facultății de Teologie din Craiova. Ei sunt legați sufletește de viața acestei facultăți și pun în practică toate cele pe care le-au învățat de la dascălii școlii noastre de Teologie. Îi mulțumim Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și dascăl al școlii teologice craiovene, care manifestă o apropiere duhovnicească față de studenții și cadrele didactice ale prestigioasei instituții de învățământ. Ne dorim ca acest eveniment să se permanentizeze și să devină un fericit prilej de întâlnire în frumosul oraș de pe malul Dunării al cât mai multor profesori de teologie și slujitori ai altarelor, ca să se folosească atât ei înșiși cât și credincioșii acestor plaiuri.”

Comunicările științifice susținute în cadrul simpozionului național „Slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor în viața de mănăstire și parohie vor fi publicate într-un volum omonim la Editura Didahia a Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Comentarii Facebook


Știri recente