Eveniment cultural şi religios la Focşani

Vernisaj Buzău

Luni, 14 noiembrie 2016, la Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia din Focșani, a avut loc vernisajul de icoane cu titlul Hrana sufletului, al pictorului iconar Adrian Mihai Munteanu, și lansarea cărții Hrana familiei – pledoarie pentru întoarcerea la sănătate, informează site-ul oficial al Eparhiei Buzăului şi Vrancei. La eveniment au participat:  Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, și Dna Raluca Trocaru – inspector eparhial în cadrul aceluiași sector (reprezentanți ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei), Prof. Univ. Dr. Gheorghiță Geană – cercetător la Institutul de Antropologie al Academiei Române, și Dna Prof. Diana Tăicuțu – directorul Liceului de Artă Gheorghe Tattarescu din Focșani.

Pictorul iconar Adrian Mihai Munteanu este absolvent al Liceului de Artă din Focșani și al Universității Naţionale de Arte Decorative şi Design, Bucureşti, secția pictură murală. A participat la realizarea unor expoziții în țară și este câștigătorul mai multor premii în domeniu. La fel ca bunicul său, marele zugrav bisericesc Vasile Pascu, marea lui pasiune este pictura murală, lucrând, de-a lungul timpului, în București, în echipa coordonată de pictorul restaurator Grigore Popescu, precum și în țară, respectiv în Giurgiu, Brașov, Prahova, Constanța, Ilfov.

Cu această ocazie, părintele consilier Cristian Marius Dima i-a oferit autoarei cărții Hrana familiei – pledoarie pentru întoarcerea la sănătate, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Distincția de vrednicie Sfântul Ierarh Nifon și o icoană a Maicii Domnului, în semn de aleasă apreciere pentru slujirea Bisericii strămoșești, apărarea și propovăduirea dreptei credințe, promovarea culturii creștine și a spiritualității ortodoxe.

Lucrarea este descrisă de Prof. Dr. Pavel Chirilă ca fiind „o carte simplă și eficientă“, „scrisă de o mamă care a vrut să își apere copiii de greșelile alimentației moderne“.

Dincolo de acest scop imediat, cartea își propune să reamintească forța extraordinară pe care familia o poate avea în readucerea tradiției în prezent. Situată la hotarul dintre necesitate biologică și cultură, hrana este „indisolubil legată de amândouă și, de aceea, este tributară amândurora, în sensul că, până la sfârșitul istoriei, hrana omului va reflecta atât gradul de puritate a naturii, cât și valențele culturale ale vieții. Noi, în ce atitudine față de hrană ne creștem copiii?“, este provocarea pe care această carte ne-o lansează.

Evenimentul a fost organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu din Focșani.

Comentarii Facebook


Știri recente