Eveniment cultural românesc în Țara Sfântă

La sediul Uniunii Scriitorilor Ebraici din Israel, a avut loc joi, 3 februarie 2011, lansarea unui număr special al revistei culturale „MOZNAIM”, dedicat literaturii române moderne. Acest eveniment a prilejuit o întâlnire a scriitorilor români din Țara Sfântă, care continuă să scrie în limba română și departe de țara în care s-au născut. S-au recitat traduceri de versuri în limba ebraică ale unor scriitori români și s-a jucat piesa „Lanțul slăbiciunilor” de I. L. Caragiale. S-a vorbit despre contribuția pe care comunitățile evreiești au adus-o la dezvoltarea culturii române în secolul al XX-lea și s-a făcut un apel către scriitorii evrei născuți în România de a conserva valorile multiculturalismului și de a educa noile generații în acest spirit.

La acest eveniment au participat și Excelența Sa Edward Iosiper, Ambasadorul României la Tel Aviv, Dl. Tsolag Momjian, Consulul onorific al Armeniei la Locurile Sfinte, precum și o delegație a Senatului României, din cadrul grupului „Prietenii Europeni ai Israelului”.

Invitat de onoare al acestei întâlniri a fost scriitorul Varujan Vosganian, vice-președintele Asociației Scriitorilor din România și președinte al Comisiei Economice a Senatului României. În cadrul reuniunii s-a făcut prezentarea volumului domniei sale, „Cartea șoaptelor” (Polirom, 2009), o mărturie cu privire la genocidul armean, în curs de traducere și în limba ebraică (www.carteasoaptelor.ro).

Dl. Varujan Vosganian a efectuat duminică, 6 ianuarie 2011, o vizită la Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde s-a întâlnit cu Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Ieronim Crețu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan. Cu acest prilej, Părintele Ieronim i-a făcut o prezentare a Bisericii și Așezământului de la Ierusalim, iar Dl. Varujan Vosganian i-a dăruit Părintelui Ieronim un exemplar din opera sa, „Cartea șoaptelor”. Dl. Vosganian a apreciat apostolatul pe care comunitatea românească îl desfășoară în „Țara Apostolilor” și activitatea Așezămintelor Românești pentru conservarea spiritului românesc în aceste locuri. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de către Așezământul de la Ierusalim.

Comentarii Facebook


Știri recente