Eveniment cultural la Universitatea George Bacovia din Bacău

În Aula „Moldova” a Universității „George Bacovia” din Bacău a avut loc miercuri, 29 ianuarie 2014, lansarea cărților „La déification de l’homme d’après la pensée du père Dumitru Staniloae”, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie” și „Creștinismul abia începe”, informează „Ziarul Lumina”. Cele trei volume sunt semnate de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În cadrul evenimentului, s-au rostit mai multe alocuțiuni care au făcut referire la cele trei volume.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a lansat în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi volumele „La déification de l’homme d’après la pensée du père Dumitru Staniloae”, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie” și „Creștinismul abia începe”. În cadrul evenimentului, au susținut alocuțiuni pr. Ciprian Burcă de la Biserica „Buna Vestire” din Bacău, prof. Marius Manta, critic literar la revista „Ateneu”, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. dr. Nicolae Hurjui de la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău și prof. univ. dr. Ioan Dănilă de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la această lansare au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, centrale și județene, părinții consilieri, inspectori și protopopi din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, directori ai instituțiilor de cultură din Moldova, slujitori ai sfintelor altare, profesori de religie s.a. Corala „Episcop Melchisedec” a preoților din Protopopiatul Bacău, alături de pr. Iulian Mușat și arhid. Ciprian Ignat, a susținut mai multe repertorii de muzică religioasă. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a amintit că lansarea celor trei cărți a fost organizată de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. „Centrul eparhial Roman are mai multe colaborări culturale, atât cu Universitatea „George Bacovia” din Bacău, acum gazda noastră, cât și cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Ne bucurăm că suntem aici pentru lansarea unor cărți ale smereniei noastre. Sper ca aceste cărți sa placă băcăuanilor și celor care le vor citi. Să le fie spre ajutor și de folos sufletesc”, s-a exprimat Preasfinția Sa.

Eveniment cu încărcătură culturală

„Acest eveniment cultural are o mare încărcătură culturală pentru orașul Bacău. Suntem aici atât cei care i-am înțeles înțelepciunea și viziunea Preasfinției Sale, cât și cei care, poate din curiozitate, vor să-l cunoască mai îndeaproape în tripla sa ipostază de teolog, catehet și de hagiograf. Suntem aici, într-un colțișor de taină, unde ne vindecăm cu toții de această bucurie a cuvântului”, a afirmat pr. Ciprian Burcă. Despre lucrarea „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie” a vorbit pr. Nicolae Hurjui, de la Catedrala „Înălțarea Domnului”, care a evidențiat necesitatea apariției acestei cercetări hagiografice în spațiul literar de specialitate. A urmat prezentarea culegerii de eseuri „Creștinismul începe astăzi”, realizată de conf. univ. dr. Ioan Dănilă, de la Facultatea de Litere a Universității „Vasile Alecsandri”. Conf. univ. dr. Ioan Dănilă, filolog de formație, a dedus faptul că „PS Ioachim Băcăuanul realizează texte de jurnalism religios, puternic ancorate în realitatea epocii în care trăim”. Părintele consilier Constantin Sturzu a subliniat că evenimentul prilejuit de lansarea celor trei cărți semnate de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului „pune în valoare componenta cărturărească și dimensiunea culturală a Preasfinției Sale, prea puțin cunoscută până acum”. „Faptul că a publicat acum aceste cărți este un lucru bun pentru întreaga comunitate. Eu zic că este doar un început, că vor fi și alte cărți, deja anunțate, pe care sperăm să aibă puterea și sănătatea să le aducă spre noi. De astfel de lucrări avem nevoie atât noi, cât și întreaga teologie și cultură românească”, a spus pr. consilier Constantin Sturzu. Părintele Ciprian Burcă a remarcat că întâlnirea de miercuri seara are o importanță deosebită atât pentru PS Ioachim Băcăuanul, cât și pentru întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului. PS Ioachim Băcăuanul a donat la finalul evenimentului o parte din cărțile semnate de Preasfinția Sa bibliotecilor universităților băcăuane, dar și Colegiului Național de Artă „George Apostu”.

Comentarii Facebook


Știri recente