Eveniment cultural la Seghedin – Ungaria

Luni, 19 septembrie 2011, în biserica reformată din Piața Honved, din Seghedin, a avut loc un eveniment de excepție, oferit de tineri artiști din mai multe țări, la care, răspunzând invitației Consulatului General al României de la Seghedin, respectiv a Domnului Consul Gerant Interimar Nicolae-Dan Constantin, a participat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Ajuns la cea de a III-a ediție, concertul de muzică clasică al Orchestrei intitulată „Posticum Iuventutis Internationalis”, a reunit și în anul acesta, sub bagheta maestrului Petr Zeifart, din Parma (Italia), mai mulți tineri interpreți foarte talentați din România, Ungaria și Italia, care au prezentat în fața publicului muzică de cea mai bună calitate, compusă de mari muzicieni din secolele XVII-XVIII: J. Ch. Bach, W. A. Mozart, T. Albinoni, J. A. Benda și G. Ph. Telemann, uimind prin munca, talentul și interpretarea lor pe toți participanții, care i-au răsplătit cu aplauze prelungite.

Evenimentul a fost posibil prin sprijinul Fundației „Posticum”, din Oradea, al Consulatului General al României de la Seghedin, al Consiliului Județean Csongrad, al Primăriei Orașului Seghedin, al Liceului de Muzică „Vántus István” din Seghedin și al bisericii reformate din Seghedin, gazda manifestării din acest an și el s-a bucurat de prezența multor participanți, între care și de data aceasta s-au numărat membri ai comunității românești din Seghedin, care activează în cadrul mai multor instituții din acest oraș (Studioul de radio și televiziune, la emisiunile în limba română, Catedra de limba și literatura română a Școlii Pedagogice Superioare „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin, ș.a.).

Concertul inedit de la Seghedin are o istorie aparte, el fiind prezentat, în urma unei selecții, de tineri foarte talentați de la diferite școli de muzică din trei sau patru țări (România, Ungaria, Italia, Serbia, etc.), care sub conducerea Profesorului Petr Zeifart fac repetiții vreme de 9 zile la Oradea, după care își etalează cu multă dăruire munca individuală, dar și rodul celor câteva zile de studiu în comun, în fața unor spectatori din România, Ungaria, Italia, sau Elveția, progresând de la an la an în activitatea lor și apropiindu-se de nivelul unor profesioniști.

Despre felul în care a luat naștere acest proiect educativ de excepție și utilitatea lui, despre realizările avute și constatările rezultate de-a lungul anilor, a vorbit în mod special Domnul Profesor și Dirijor Petr Zeifart, într-o întâlnire organizată de Consulatul General al României la Seghedin la sediul acestuia, la care au fost prezenți, de asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, membrii comunității românești din Seghedin, personalul Consulatului, conducători ai Fundației „Posticum” din Oradea și ai Liceului de Muzică „Vántus István” din Seghedin și alți organizatori ai acestui maraton de concerte prezentat în mai multe țări.

Concertul de la Seghedin, care a adus multă bucurie și emoție în sufletele spectatorilor, urmează să fie prezentat și în alte locuri din Italia și se dorește a fi continuat și în anii următori.

Comentarii Facebook


Știri recente