Eveniment cultural la Giurgiu

Sâmbătă, 31 mai, în centrul pastoral – cultural al Parohiei Meletie, Protopopiatul Giurgiu, a avut loc lansarea cărții „Meletie – Amintiri despre Sat, Biserică și oameni”, apărută la Editura Episcopiei Giurgiului. Evenimentul cultural a reunit oameni de cultură din județul Giurgiu, dar și numeroși credincioși care au ținut să fie prezenți la acest moment important din viața comunității lor. Cartea, ce-i are ca autori pe domnul judecător Ionel Florin Neghină și pe părintele prof. Mihail Constantin Balaban, se constituie într-o lucrare în care este prezentată cu multă măiestrie istoria satului Meletie, de la origini și până în zilele noastre.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a evidențiat valoarea și aportul deosebit pe care această lucrare îl aduce istoriei satului Meletie, potrivit episcopiagiurgiului.ro. Realizată în condiții grafice de înaltă calitate, lucrarea se prezintă sub forma unui itinerar în istoria acestui sat, descoperind cititorului o viziune amplă asupra modului în care înaintașii au înțeles să promoveze și să valorifice frumusețile acestor meleaguri. Această lucrare, a mai arătat ierarhul, ne descoperă pagini de reală valoare istorică și documentară, iar o asemenea istorie complexă nu poate fi trecută cu vederea, astfel că astăzi, la un secol și jumătate de la ridicarea bisericii satului Meletie, ne putem bucura pe deplin de roadele acestei strădanii ctitoricești, a încheiat Întâistătătorul eparhiei noastre.

În continuare, gazda evenimentului, părintele prof. Mihail Constantin Balaban, parohul bisericii din satul Meletie, a făcut o prezentare a cărții, subliniind, totodată, importanța cunoașterii originii și implicit a identității, care „reprezintă condiții sine qua non a existenței sentimentului de apartenență la comunitatea națională din care face parte o grupare de oameni și, din acest motiv, cercetarea istorică are o importanță deosebită în dezvoltarea personalității acelei grupări de oameni care s-a format ca o entitate bine definită. Acestea au fost unele din motivele care au stat la baza deciziei de a descoperi trecutul parohiei Meletie.

„Satul Meletie de la origini și până în prezent”, a arătat Preacucernicia Sa, „este descris în lucrarea Meletie – Amintiri despre Sat, Biserică și oameni, o carte care nu este o monografie, dar în care s-a încercat prezentarea istoriei satului Jarcaleți – care ulterior se va numi Meletie – de la înființarea lui și până în prezent. Cartea este împărțită în două capitole distincte, dar cu continuitate în timpul istoric, perioada de la 1864 și până la 1981 și cea mai dificilă parte a cărții fiind descrisă de domnul judecător Ionel Florin Neghină, iar cea de la 1981 și până în prezent de mine, preotul Mihail Constantin Balaban. Cercetarea istoriei acestui sat a fost anevoioasă deoarece formarea lui oarecum recentă, într-o perioadă istorică tumultuoasă, plină de schimbări, uneori radicale, atât în viața laică, dar mai ales în cea a Bisericii, a făcut ca multe din documentele ce ar fi putut completa lipsurile resimțite în curgerea firească a lucrurilor să nu poată fi descoperite în izvoarele cercetate. Cu toate acestea, ca un adevărat profesionist, domnul judecător a reușit să identifice suficiente elemente care să definească originea satului și implicit a Parohiei Meletie, dezvoltarea sa și eforturile comunității nou înființate de a-și păstra o identitate proprie. Mai mult decât atât, domnia sa a ancorat armonios istoria satului în istoria națională, fiecare perioadă a dezvoltării satului fiind motivată cu dovezi palpabile sau cu argumente logice irefutabile. În ceea ce privește perioada de la 1981 până în prezent, personal am încercat să scot în evidență aceleași eforturi ale sătenilor de a avea o identitate în cadrul comunității locale comunale, de a-și păstra credința strămoșească și de a-și promova valorile moștenite. Totodată am căutat să evidențiez unitatea lor împrejurul Bisericii realizată printr-o legătură spirituală deosebită cu păstorul lor. Chiar dacă, din punct de vedere administrativ, satul Meletie a fost absorbit de satul Băneasa, el a rămas ca o entitate bine definită prin organizarea bisericească: Parohia Meletie. Poate tocmai de aceea în enoriașii parohiei Meletie s-a manifestat puternic dorința de afirmare a valorilor proprii, eforturile lor fiind încurajate și sprijinite permanent de mine, prin organizarea de acțiuni nu numai cu caracter religios, ci și social, cultural și administrativ local. Prin tot ceea ce am scris împreună, ne bucurăm să spunem: satul nostru are o carte de istorie. Satul nostru are o istorie, dar abia acum a intrat în istorie. Undeva, acolo în marele „puzzle” al istoriei neamului nostru, al ortodoxiei noastre, al istoriei vlășcene, era o minusculă piesă lipsă, dar azi locul gol s-a completat”.

La final, componenții Ansamblului folcloric „Mugurel de Vlașca” al Parohiei Meletie au susținut un miniconcert în cadrul căruia au reamintit celor prezenți frumusețea portului, a cântecului și a tradițiilor populare românești.

Comentarii Facebook


Știri recente