Eveniment cultural în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La data de 20 martie a.c., în Sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a Centrului eparhial s-a desfășurat conferința cultural-misionară și patrimonială cu tema „Sfânta Cruce în arta și tradiția poporului român”, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

Evenimentul a fost deschis de către Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, cu o prelegere despre semnificația duhovnicească a postului și despre sensul teologic, cultic și antropologic al Sfintei Cruci.

În continuare, prof. dr. Angela Olariu, etnograf și coordonator al Departamentului de promovare a valorilor și tradițiilor naționale din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a prezentat conferința „Sfânta Cruce în arta și tradiția poporului român”.

Totodată a fost vernisată și expoziția intitulată sugestiv „Motivul Crucii în arta populară tradițională românească”, în care au fost expuse obiecte de artă populară în care se regăsește simbolul crucii pe o multitudine de variante ale creativității țăranului român.

Expoziția cuprinde scoarțe, levicele, costume populare, prosoape tradiționale, troițe miniaturale, tipare de caș, ouă încondeiate, linguri încrustate și alte sculpturi în lemn.

Au participat preoți din parohii gălățene, însoțiți de membri ai Consiliilor și Comitetelor parohiale – coordonatori ai sectoarelor misionare și culturale, profesori, oameni de cultură, membre ale S.N.F.O.R., filiala Galați, studenți teologi și elevi seminariști.

Evenimentul a continuat și a doua zi prin expunerea cu titlul „Simbolistica motivului Crucii în satul tradițional românesc”.

Manifestarea, organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin sectorul cultural, învățământ și activități cu tineretul și Centrul de Studii Interdisciplinare „Sf. Ioan Damaschin” se înscrie în calendarul activităților cultural-misionare organizate în perioada Postului Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente