Eveniment cultural dedicat sărbătorii Bunei Vestiri

Casa Avramide din Tulcea a găzduit joi, 30 martie 2017, manifestarea culturală intitulată Sărbătoarea Bunei Vestiri în iconografia creștină.

La eveniment a participat Preasfinţitul Părinte Visarion care în deschidere a rostit un cuvânt în care a făcut referire la conținutul teologic și istoric al sărbătorii Buneivestiri.

Alături de Episcopul Tulcii, la eveniment au luat parte: elevi de liceu, preoți din municipiu, profesori, oameni de cultură și iubitori de artă din eparhie.

În continuare, profesorul Adrian Pal a rostit o alocuțiune referitoare la Evoluția istorică a scenei Buneivestiri. La rândul său, părintele Felix Neculai, consilier cultural, a prezentat prelegerea: Comentariu iconografic asupra  icoanei Buneivestiri.

În  cadrul evenimentului a avut loc o proiecție  power – point în care au fost prezentate peste 40 de scene ale Buneivestiri din diferite perioade istorice și medii culturale creștine. Printre aceste s-au numărat: icoane din spațiul sud-est european și Orientul apropiat, precum și o parte și din icoanele vechi de secol XIX și XX, aflate în colecțiile de artă ale parohiilor tulcene.

Cu prilejul manifestării culturale, a fost expusă și o icoană originală a Bunei Vestiri, din anul 1937, realizată de pictorul Eduard Kelly, despre a cărui activitate artistică în bisericile tulcene s-a făcut referire în cadrul întâlnirii.

Cei prezenți au avut ocazia să asculte un mini concert susținut de Corul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Ioan Casian care au interpretat cântări specifice sărbătorii. De asemenea, au fost recitate poezii ale monahiei Zorica Lațcu Teodosia, iar poetul tulcean Constantin Bejenaru a citit o poezie dedicată întâlnirii.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Tulcii în colaborare cu Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord – Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale – Tulcea.

Manifestarea face parte din programul activităților culturale organizate de Episcopia Tulcii în anul omagial 2017 dedicat sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești.

Comentarii Facebook


Știri recente