Europa în 9 citate ale Patriarhului Daniel

În mesajele transmise la diferite evenimente, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre cultura, civilizaţia şi provocările comunităţii europene.

De Ziua Europei, vă prezentăm 9 citate ale Patriarhului României.

1. Identitatea europeană este o realitate dinamică, edificată pe nucleul valorilor moștenite de la cele mai vechi generații, coagulată istoric în sinteze care îmbină unitatea și diversitatea, mereu deschisă către dialoguri interculturale și fascinată de modernitatea tehnologică, prosperitate economică și abundență informațională. »

2. Patrimoniul material și imaterial al Europei, conservat în muzee, arhive, biblioteci, în siturile arheologice din diferite regiuni şi adesea în toponimie, de la Oceanul Atlantic la Munţii Urali, precum și în folclor sau în tradiții vechi, ne arată că dimensiunea sacrului sau a religiei nu este un element pasager sau efemer în structura conștiinței europene, ci o dimensiune fundamentală, constitutivă a acesteia. »

3. Într-o mare măsură, tradiţia umanistă europeană se fondează pe valorile etice şi juridice iudeo-creştine, precum: respectul demnității umane, libertatea, statul de drept, supremația legii, pacea şi solidaritatea între popoare. Cu timpul, aceste valori morale şi religioase au fost transformate în valori ideologice umaniste secularizate, cu scopul de-a fi promovate ca atare la nivel global. »

4. Idealul sau proiectul european inițial avea două aripi sau motivații majore care i-au permis să se înalțe foarte mult. Aceste două motivații erau pacea și solidaritatea între statele Europei. Iar motorul care a propulsat cu forță proiectul european a fost prosperitatea materială, ca urmare a unei creșteri economice susținute. »

5. Diversitatea spirituală și culturală a Europei este marea sa bogăție care trebuie păstrată, chiar dacă nu poate fi cuantificată economic sau financiar. »

6. Dimensiunea religioasă a dialogului cultural este fundamentală pentru Europa, deoarece religia este matricea majoră a identităţii sale. Din această pricină, orice criză profundă a Europei a fost mai curând o criză de identitate spirituală decât o criză de identitate culturală. »

7. În comunitatea europeană, educația se constituie ca o prioritate fundamentală pentru Familie, Biserică și Școală, un autentic apostolat social. »

8. Cultura clasică a Europei și civilizația dezvoltată pe continentul nostru în ultimele două milenii conțin, în structura lor intrinsecă, dimensiunea religioasă, ca pe un liant care conferă consistență și coerenţă marilor etape din devenirea a ceea ce numim spiritul european. »

9. În contextul noilor provocări ale societăţii europene contemporane, precum afirmarea unei libertăţi individuale lipsită de responsabilitate socială, fenomenul secularizării şi criza familiei, sărăcia şi lipsa unui orizont pentru tânăra generaţie, dialogul intercreştin şi o cultură a convieţuirii sunt o necesitate pentru Europa. De ce? Pentru că matricea majoră a identităţii sale este cultura creştină, bazată pe credinţa că omul are o valoare unică, infinită, eternă, fiind creat după chipul lui Dumnezeului Cel personal, infinit şi etern. »

Foto credit: arhiva Ziarul Lumina

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente