„Europa constituie în primul rând o realitate spiritual-culturală”

La Veneția, în Italia, în perioada 18-21 noiembrie 2009, are loc reuniunea dintre grupul parlamentar al PPE și lideri religioși din Uniunea Europeană. Biserica noastră este reprezentată de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresează participanților următorul mesaj:

Trăim astăzi într-o Europă în care oamenii caută mai mult bogăția materială trecătoare decât bogăția spirituală a credinței, iar această criză economică este dublată de o sărăcire spirituală, ca slăbire a credinței, o răcire a dragostei între semeni și o împuținare a faptelor bune. Deși continentul nostru cunoaște o dezvoltare deosebită, manifestată printr-un progres științific și tehnologic, el este marcat de o pierdere a valorilor umane tradiționale și a identității, o instabilitate a familiei și un conflict între generații.

De aceea, este datoria noastră, a conducătorilor religioși, să afirmăm cu tărie adevărul că Europa este nu doar un spațiu economic, cu norme de drept și instituții comune ci, în primul rând, constituie o realitate spiritual-culturală. Uniunea Europeană, Bisericile creștine, precum și celelalte religii, prin contribuțiile lor specifice, sunt chemate să apere drepturile și libertățile umane fundamentale, demnitatea umană, să promoveze cooperarea și solidaritatea dintre oameni și popoare, coresponsabilitatea și comuniunea frățească, nu numai pe bazele umanismului, ci și pentru că fiecare om creat după chipul lui Dumnezeu are valoarea sa unică și eternă.

Salutăm participanții la această reuniune pe tema Identității de valori pentru Europa și ne rugăm lui Dumnezeu să ne călăuzească, astfel încât, împreună, într-o Europă unită, în bună înțelegere și pace, să ne apropiem unii de alții, îndepărtând zidurile dintre noi și deschizând larg porțile iubirii dumnezeiești întrupată în dragoste către semenii noștri.

†DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente