Etapa mitropolitană a Concursului „Lăudaţi pe Domnul!”, la Sibiu

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a avut loc joi, 08 octombrie 2015, o nouă etapă a Concursului Lăudaţi pe Domnul!, la care au participat reprezentanţii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului. Concursul a avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi a desemnat reprezentanţii Mitropoliei Ardealului la etapa naţională a competiţiei, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

Trei coruri monahale au participat la etapa mitropolitană a concursului, reprezentând Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei şi Episcopia Oradiei. Prima eparhie a fost reprezentată de corul maicilor de la Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului din Nocrich, judeţul Sibiu, câştigător al etapei eparhiale desfăşurate la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Maicile de la mănăstirea sibiană au deschis concursul şi au interpretat trei cântări liturgice, de la slujba Vecerniei, de la slujba Utreniei şi de la Sfânta Liturghie, aşa cum prevede regulamentul concursului din acest an.

Reprezentanţii Episcopiei Oradiei, maicile de la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, au urmat în concurs maicilor din Arhiepiscopia Sibiului. În cele din urmă, călugării de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Oaşa au reprezentat Arhiepiscopia Alba Iuliei. Interpretarea corului de la Oaşa s-a remarcat prin dificultatea partiturilor alese din repertoriul de tradiţie bizantină, atonită. De altfel, interpretarea deosebită a corului Mănăstirii Oaşa a fost apreciată de juriu ca fiind cea mai bună şi astfel, călugării din Arhiepiscopia Alba Iuliei au fost desemnaţi câştigătorii acestei etape a concursului şi vor reprezentat Mitropolia Ardealului la faza naţională ce va avea loc în 27 octombrie 2015 la Sala Radio din Bucureşti.

La etapa de la Sibiu, participanţii s-au bucurat de prezenţa şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu şi a Preasfinţitului Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Prezentarea concurenţilor şi a juriului a fost realizată de consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Aşa cum prevede regulamentul concursului, cei trei membri ai juriului au provenit din altă Mitropolie. Interpretarea celor trei coruri a fost evaluată de profesorul Dumitru Jompan de la Facultatea de Teologie din Caransebeş, pr prof. Isac Rusalin de la Seminarul Teologic din Caransebeş şi prof. Florin Nicolae Şincari de la secţia teologică a Liceului Carmen Sylva din Timişoara şi dirijorul corului Catedralei mitropolitane din Timişoara.

În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu i-a felicitat pe toţi coriştii pentru faptul că au ajuns până la această etapă a concursului şi pentru efortul depus de a se pregăti cât mai bine pentru competiţia de la Sibiu. Coriştii au dat dovadă că mănăstirile din Transilvania au redevenit centre de cultură şi de spiritualitate, după cum îşi dorea foarte mult primul mitropolit al Ardealului, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.

La final, ierarhul a oferit premiul I monahilor de la Mănăstirea Oaşa, iar maicile de la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea şi de la Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului din Nocrich au primit câte un premiu special. De asemenea, toţi coriştii au primit din partea ierarhului daruri şi au fost binecuvântaţi.

Comentarii Facebook


Știri recente